Hrvatski radio

Radio Split

Obnavlja se fontana u Đardinu

19.11.2020.

07:36

Autor: MV

Obnavlja se   fontana u Đardinu

Obnavlja se fontana u Đardinu

Foto: - / -

Zub vremena ostavio je traga na fontani koja od sredine 20. stoljeća krasi središte Strossmayerovog parka, popularnog splitskog Đardina. Velika heterogenost kamene površine fontane s tzv. ’puttom’ i nedostatak kamenih elemenata zahtijevaju konzervatorsko-restauratorsku obradu

pa će se ‘osvježenju’ prionuti temeljito i stručno, a sve kako bi fontana već u prosincu dobila novu ‘patinu’.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom će spomeniku uključivati tretiranje biološkog obraštaja, ispiranje fontane vrućom vodom, uklanjanje nakupljenih nečistoća ručnim, klesarskim alatima, saniranje – lijepljenje dijelova kojima prijeti odvajanje te rekonstrukciju i bojanje nedostajućih dijelova. Veća oštećenja bit će armirana inoks trnovima, kamene površine konsolidirane na odgovarajući način, a izraditi će se i sljubnice. Za kraj, kamene površine zaštiti će se hidrofobnom impregnacijom.

Po završetku konzervatorsko-restauratorskog zahvata kojim Grad nastavlja ulagati u očuvanje baštine, a uoči nadolazećih božićnih blagdana, splitski park i njegova fontana zasjat će punim sjajem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.