Hrvatski radio

Radio Split

Obnovljen reljef Bogorodice s reljefom

08.07.2020.

08:49

Autor: MV

Obnovljen reljef Bogorodice s reljefom

Obnovljen reljef Bogorodice s reljefom

Foto: - / -

Restauriran je reljef Bogorodice s djetetom na srednjovjekovnom bedemu u Ulici kralja Tomislava u Splitu, koji se pripisuje radionici Nikole Firentinca. Zbog njegove vrijednosti reljef je skinut te će biti izložen u Muzeju grada Splita, a na mjesto originala postavljena je replika izrađena u kamenu.

Tako će se spriječiti njegova daljnje propadanje uzrokovano atmosferilijama, a ovo vrijedno djelo obogatit će muzejsku zbirku.

Dio zida bedema oko reljefa i dio njegova podnožja je restauriran. Ovime je završena prva faza obnove bedema te se nastavlja priprema za drugu fazu radova koja obuhvaća sanaciju njegovog zapadnog dijela. Druga faza će se izvesti do kraja godine. Prilikom restauratorskih radova otkrivena je prostorija kazamata koja je arheološki istražena te je ostavljen vidljiv u plohi zida okrugli otvor za top.

Gospa s Djetetom, nekadašnja zaštitnica grada od neprijatelja, imala je i ulogu zaštitnice rodilja. Feral pred reljefom Gospe palio se u trenutku poroda kada bi osobe bliske rodilji zatražile paljenje lumina, kako bi u trenutku poroda majka i dijete bili pod zaštitom - izvijestili su iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.