Hrvatski radio

Radio Split

Obnovljena carska brončana vrata - Vestibul

05.05.2016.

13:13

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ususret Danu grada Splita predstavljeni su restauratorsko-konzervatorski radovi na Vestibulu, brončanim vratima negdašnjih odaja cara Dioklecijana, u koje je u proteklih godinu dana uloženo gotovo milijun i tristo tisuća kuna iz gradsakog proračuna i Ministarstva kulture.

Vestibul, ta "veličanstvena ruševina" se obnavlja i zaštićuje već skoro dvjesto godina, a najnovijim stručnim zahvatima skinuta je cementna fuga s unutarnjih zidova, koji danas predstavljaju gotovo 80 posto sačuvane izvorne rimske građevine, i sada je zaštićena za sljedećih šezdesetak godina – kazao je u razgovoru s Mladenom Vukovićem voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru Goran Nikšić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je da će grad pomoći i konzervatorsko uređenje stropa jugoistočnih Dioklecijanovih podruma. 

U obnovi Vestibula se proteklih desetljeća mijenjalo dosta konzervatorskih metoda, a s najnovijim zahvatima koje je izvela splitska tvrtka Neir možemo biti zadovoljni, i pokazati svijetu tu jedinstvenu građevinu koju su nekada nazivali i Rotondom, a o čijem negdašnjem stvarnom izgledu neki stručnjaci još dvoje, kaže pročelnik Konzervatorskog odjala u Splitu Radoslav Bužančić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.