Hrvatski radio

Radio Split

Od petka Katamaran Art 2022. / Loren Živković Kuljiš

21.06.2022.

14:43

Autor: Denis Šabić, Muzej općine Jelsa

Katamaran Art 2022. / Loren Živković Kuljiš

Katamaran Art 2022. / Loren Živković Kuljiš

Foto: Muzej općine Jelsa / Muzej općine Jelsa

Najavljujemo početak petog izdanja programa Katamaran Art koji Muzej u Jelsi provodi u suradnji sa splitskom Galerijom umjetnina. Katamaran Art 2022. započinje izložbom Return the gift Lorena Živkovića Kuljiša, koja se otvara u petak 24. lipnja 2022. u 21 sat u Galeriji Kravata u Jelsi. Kustosica izložbe je Iris Slade.  

Jelsa

Jelsa

Foto: HRT / HRT

Spomenutom izložbom započinje ovogodišnji Katamaran Art 2022. Katamaran Art zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. godine. Riječ je o izložbenom programu koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu. Sam naziv se referira na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split - Jelsa, kojom se svake godine, osobito ljeti, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba uglavnom je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva. Katamaran Art za cilj ima aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja, a radi se o prometu ideja , u konkretnom slučaju, onih umjetničkih. Autor koncepta je Božo Majstorović, a voditelji projekta su: Duje Dorotka, Božo Majstorović i Marija Plenković.

U programskom smislu Katamaran Art je otvoren za različite generacijske, medijske i poetičke kombinacije. Projektni zadatak stavljen pred umjetnike uvrštene u program Katamaran Art 2022., a riječ je o Snježani Ban, Kažimiru Hrasti i Lorenu Živkoviću Kuljišu, koncipiranje je i realizacija radova koji će valorizirati specifični kontekst izlaganja.

Kipar po vokaciji i obrazovanju, a multimedijalni umjetnik po svom djelovanju, Loren Živković Kuljiš u Jelsi se predstavlja radovima Nešto za nešto i Retrospektiv, koji uzajamno objedinjuju crtački, kiparski i konceptualni afinitet umjetnikovog habitusa. Retrospektiv je instalacija sastavljena od plastične kante za glinu i njenog izvađenog, u međuvremenu osušenog sadržaja u obliku valjka te nekoliko nanizanih grumena suhe gline između njih. Zamišljena je tako da djelomično izlazi iz posvećenog, institucionaliziranog galerijskog prostora u profani prostor Trga sv. Ivana u Jelsi na način da se od prazne posude u izložbenom prostoru pruža do glinenog valjka na otvorenom. Umjetnik je instalaciju naslovio nepostojećom riječi u hrvatskom jeziku jer ga asocira na nekakav vremenski stroj koji se bavi prošlošću, aludirajući time na zaokruženi proces nastanka rada. Premda su elementi instalacije postavljeni u logičnom vremenskom slijedu, sugerirajući tijek njenog nastanka, posrijedi je vrlo promišljeni formalni paradoks, jer je rad završen već na samom po

četku uzimanjem otiska (pozitiva) unutrašnjosti kante za glinu (negativa) pomoću njenog sadržaja.

Propitkivanje procesa i načina vizualizacije likovnog jezika „kao ishodišta mogućih asocijacija“ ogleda se u nizu vrsnih crteža ugljenom na papiru jedinstvenog naziva Nešto za nešto. Zajednički svima je prikaz kugle na bjeličastoj podlozi dok su pozadine artikulirane s različitim apstraktnim formama. Nešto za nešto za umjetnika je otvoreno djelo „bez linearnog scenarija i završetka“. Prema njegovim riječima „Procesualnost i nedovršenost rad ostavljaju otvorenim za aktivnu ulogu promatrača odnosno čitača. Iz tog nastojanja razvilo se i ime rada Nešto za nešto.“

Izložba u Galeriji Kravata ostaje otvorena do 13. srpnja 2022.

Loren Živković Kuljiš (1973., Split) diplomirao je 1997. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stipe Sikirice. Studijski je boravio u San Franciscu 2000., te održao predavanje studentima The California College of Arts and Crafts (CCAC) i UC Berkeley. Od 2007. radi na Kiparskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu. Izlagao je na dvadesetak samostalnih te na više grupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu. Autor je spomenika Tonču Petrasovu Maroviću na splitskom Sustipanu (2019.). Dobitnik je Treće nagrade (s Anom Šverko) na Natječaju za izradu spomenika Jakovu Gotovcu u Splitu (2009.) i Treće nagrade (s Anom Šverko) na Natječaju za izradu skulpture u predvorju Ekonomskog fakulteta u Splitu (2004.). Dobitnik je više strukovnih nagrada, među kojima je jedna od tri jednakovrijedne nagade na 7. trijenalu hrvatskog kiparstva (2000.) i jedne od tri jednakovrijedne nagrade na 38. Splitskom salonu (2013.). Zastupljen je u stalnom postavu Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Organizacija projekta: Galerija umjetnina, Split / Muzej općine Jelsa

Voditelji projekta: Duje Dorotka, Božo Majstorović, Marija Plenković

Autor koncepta: Božo Majstorović

Kustos izložb: Iris Slade (Loren Živković Kuljiš)

 

Jelsa

Jelsa

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.