Hrvatski radio

Radio Split

Odlazak čakavske pjesnikinje Tatjana Radovanović

30.10.2019.

10:15

Autor: Mladen Vuković

Odlazak čakavske pjesnikinje Tatjana Radovanović

Odlazak čakavske pjesnikinje Tatjana Radovanović

Foto: - / -

U Zagrebu je u 28. listopada u 87. godini života preminula Tatjana Radovanović, hrvatska pjesnikinja, slikarica i grafičarka koja je živjela na otoku Hvaru, Zagrebu i u Parizu. Rođena je 25. siječnja 1933. u Gdinju, gdje će na župnom groblju sv. Jurja biti pokopana 31. listopada u 14, 30 sati.

Osnovnu školu je pohađala u Gdinju. U Splitu je pohađala srednju školu, Školu primijenjene umjetnosti. U Zagrebu je završila umjetničku školu. Jedno je vrijeme je radila u osnovnim školama u Gdinju i Bogomolju kao nastavnica likovnog odgoja. Godine 1960. je pošla studirati na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, na tek utemeljenom Pedagoškom odjelu. Na fakultetu je došla do statusa asistentice (kod prof. Berakovića). Godine 1965. je otišla u Pariz, gdje je radila i živjela do prije nekoliko godina. Bila je članicom društva hrvatskih književnika.

Pisala je pjesme na hrvatskom standardu i zavičajnoj čakavštini te na francuskom jeziku. U Splitu je objavila dvije zapažene i hvaljene zbirke čakavskog stihovlja: Živo stinje (1999.) i Tragom zalutalih jeka - od jeke do glasa (2009.).

Imala je deset samostalnih likovnih izložaba s radovima u akvatinti i cinkopisu te ulju na platnu. Nastupala je na nekim Susretima čakavskih pjensikinja otoka Hvara te su joj pjesme uvrštene u zboirnik Jezik naših materih. Sudjelovala je i na drugim književnim susretima, ovjenčana maslinovim vijencem na pjesničkoj priredbi Criatia rediviba u Selcima na Braču.

Neke pjesme joj je uglazbio poznati hrvatski skladatelj Dinko Fio, a neke su izvedene na omiškom Festivalu dalmatinskih klapskih pjesama. Pjesma Tatjane Radovanović Nabrajanje je na tom festivalu 1985. godine dobila plaketu za najbolju izvedbu nove skladbe. Pjesmu je uglazbio Dinko Fio, a izveo ju je KUD Filip Dević.

Kći je zaslužnog humanista, slikara, pjesnika i društvenog radnika prof. Ivka Radovanovića, sestra likovnog umjetnika Ive Radovanovića. S obitelji je u svom domu u Gdinju više desetljeća priređivala prigodne pjesničke susrete hvarskih pjesnika te čuvala tamošnju kulturnu baštinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.