Hrvatski radio

Radio Split

Odlazak nestora koreografije Branka Šegovića

29.09.2019.

19:11

Autor: Mladen Vuković

Odlazak nestora koreografije Branka Šegovića

Odlazak nestora koreografije Branka Šegovića

Foto: - / -

U petak 27. rujna u Splitu je u 97. godini života preminuo barba Branko Šegović (1922. - 2019.), naš istaknuti čuvar folklorne baštine, diplomirani etnolog, obnovio je koreografije za više narodnih plesova - monfrinu, četvorku, mazurku, šaltin polku, kvadrilju i druge pučkih plesove i ojkalice.

Vodio je folklorne sekcije u više kulturno-umjetničkih društava, od splitskog Jedinstva i Filipa Devića, do Ciciljona u Supetru, KUD Župe Grab, .

Pogreb Branka Šegovića bit će u ponedjeljak 30. rujna u 16,15 minuta na splitskom groblju Lovrinac. 

Šegović je bio i Hajdukov golman, a o svojoj ljubavi za plesom nedavno je izjavio: "Moja maćeha imala je tetu, balerinu svjetskog glasa Katicu Fradelić s kojom sam zavolio ples i od tada smo ples i ja nerazdvojni."

 

Šegović je plesom obišao svijet, a posebna čast mu je bila podučavanje u Internacionalnoj školi folklora u Skandinaviji. Brojni su događaji za koje je šjor Branko osmislio koreografiju, no najviše je ponosan na Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, te Casablancu 1983. godine, kao i otvaranje Atletskog prvenstva Europe u Splitu 1990. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.