Hrvatski radio

Radio Split

Odlukom sudaca pobjednici 23. Maratona lađa ekipe Zagreba i Stabline

08.08.2020.

21:10

Autor: Eduard Gracin

pobjednička posada iz Zagreba na cilju u pločanskoj luci

pobjednička posada iz Zagreba na cilju u pločanskoj luci

Foto: - / -

Premda su Zagrepčani stigli prvi na cilj u pločansku luku, a ekipa Stabline druga, suci su odlučili, kako smo mogli doznati na našoj glavnoj web stranici (www.hrt.hr) - zagrebački lađari su u jednom trenutku u utrci oduzeli prednost lađarima Stabline, pa su pobjednicima proglašeni i lađari Stabline.

Na startu utrke, minutu prije 17 sati, himnu je otpjevao poznati neretvanski tenor - Zoran Bebić - Beba, a potom je predsjednik RH, Zoran Milanović izdao naredbu Dubrovačkim trumbunjerima da svojim tradicionalnim oružjem označe početak utrke. Na startu se našlo 35 posada koje su svoje pozicije izborile na brzinskim utrkama u utorak, 4. kolovoza kod Opuzena u zaista teškim vremenskim uvjetima - pljusak i tuča su bili protiv upornih lađara. Na startu se dogodila slična situacija jednoj od posada Crnog puta iz Metkovića kao ovogodišnjim pobjednicima lani - uslijed preoštrog starta ušla im je voda u lađu. Zagrepčani su prošle godine nakon odličnog starta poveli utrku, ali im se uslijed neiskustva, nakon 5 kilometara dogodila već spomenuta situacija - našli su se do grla u rijeci. Ove godine su uspješno odradili start i odmah na početku poveli utrku uz ekipe Stabline i Crnog puta. Kod Opuzena su se Zagrepčani i Stablinjani izdvojili i ostatak su utrke, praktički do ulaska u pločansku luku plovili lađu uz lađu. Kod rukavca Crna rika zagrebački su Neretljani pojačali tempo, pa su u rukavac ušli prvi, a tu su prednost tijekom ostalog veslanja do pločanske luke pojačavali, pa su na koncu ušli prvi u cilj za 3 dužine lađe drugoplasirane ekipe iz Stabline. Ovo je bila ujedno, do sada i najbrža utrka jer su do cilja stigli u 19 sati i 5 minuta - skoro desetak minuta ranije nego proteklih godina što dovoljno govori o kvaliteti ovogodišnje utrke koju su mogli pratiti brojni gledatelji Hrvatske televizije. Kao treći su u cilj stigli veslači Svetog Ilije iz Metkovića, a njihovi sugrađani iz Crnog puta su četvrti. Crkvena su zvona župne crkve u pločanskoj luci zvonjavom pozdravila lađare, kao što su to činili u svim crkvama pored kojih su tijekom Maratona prolazili lađari.

Ovogodišnji, 23. Maraton lađa u dolini rijeke Neretve ostat će upamćen po nesvakidašnjoj odluci da dvije ekipe budu pobjednice, da je ovo bio najbrži maraton do sada, ali i po prvom izravnom prijenosu u programu Hrvatske televizije. Naše su se kolege zaista iznimno pripremile za ovaj složeni zadatak koji su odlično odradili. Za ovaj prijenos, kojim su pokrili cijelu stazu - 22,5 kilometra rijeke od Metkovića do Ploča, angažirali su dvoje reportažnih kola, satelitska (SNG) kola prateći ovaj Maraton s dvadesetak kamera stacioniranih ili u pokretu - u čamcima, dronovima i kamerom iz policijskog helikoptera kao što možete vidjeti na ovim fotografijama. Zahvaljujući tom prijenosu, ovaj je spektakl postao još poznatiji, rekli bismo - stao uz bok dugovječnijoj Sinjskoj alki čiji su se alkari istoga dana natjecali za čoju uoči nedjeljne završne, 305. Sinjske alke.

Spomenimo da je u četvrtak, 6. kolovoza održan sedmi maraton lađarica u kojemu je sudjelovalo 10 ženskih posada. One su veslale na kraćoj ruti - do Opuzena gdje su prve stigle debitantice Donjanke iz obližnje općine Slivno pored Ploča. Druga je bila ekipa iz Siska, a treće su bile Metkovke.

Ovaj će Maraton ostati upamćen i po mjerama opreza uslijed corona pandemije. Ove su godine izostali stalni natjecatelji - iz Sombora. Tamošnji članovi HKUD "Vladimir Nazor" nisu sa svoje dvije posade - muškom i ženskom stigli na ovogodišnja natjecanja zbog pandemije. Organizatori su na svojim web stranicama molili ljubitelje Maratona da ne dolaze na start i u pločansku luku na cilj što su većinom i poštivali. Izostao je i tradicionalni vlak s gledateljima Maratona. Osim toga, ograđen je bio prostor na samom startu u Metkoviću, kao i na cilju u Pločama, pristup je bio omogućen samo službenim osobama i lađarima. Ipak, osim gledanja izravnog TV prijenosa, Neretljani su se našli uz rijeku kada su lađari prolazili pored njihovih kuća. Kako kažu na svojim web stranicama - Ono što je Cetinjanima Sinjska alka, a u Veneciji gondole, to je u neretvanskoj dolini ovaj Maraton koji je prije 22 godine osmislio opuzenski zanesenjak Milojko Glasović koji može biti ponosan na ovaj Maraton koji je dospio u svaki dijelić Plavog planeta gdje žive naši sunarodnjaci, Neretljani. Premda su izostali popratni programski sadržaji poput završnog koncerta, slavlje u pločanskoj luci nije izostalo. A ni pobjednici nisu bili zakinuti za slavlje kada im je naš Predsjednik uručio prijelazni štit kneza Domagoja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.