Hrvatski radio

Radio Split

Održan 7. Festival - Klape Gospi sinjskoj 2015

31.07.2015.

23:00

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U susret obilježavanju 300.-te Sinjske alke, Sinjani su prije 7 godina pokrenuli klapski festival marijansko-duhovnih pjesama "Klape Gospi sinjskoj". U proteklih je 6 godina nastupilo pedesetak klapa izvodeći tradicionalne i novouglazbljene duhovne pjesme posvećene Gospi sinjskoj.

U povodu obilježavanja 300-te Sinjske alke, ovogodišnji je Festival bio revijalnog karaktera. Nije bilo nagrađenih klapa, ali su organizatori nagradili statuama Gospe sinjske zaslužne pojedince koji su pružili potporu održavanju ovog Festivala duhovnih pjesama. U izravnom prijenosu u programu Radio Splita nastupilo je petnaestak klapa koje su izvodile pjesme s proteklih festivala, kao i pjesme prema svom odabiru.

Po prvi put čuli smo klapu časnih sestara "Koprena" iz Splita , te pjesmu skladanu u povodu 300.-te Sinjske alke - "Majko naša od sve dice" tekstopisca Jakova Dukića koju je uglazbio Mile Čačija, a obradio njegov brat Mojmir.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.