Hrvatski radio

Radio Split

Održan drugi Festival "Jelsa od versa"

06.07.2016.

00:42

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najbolja prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda bila je splitska "Mriža", dok je klapa "Kamen" najbolja po ocjeni publike. "Mriža" je osvojila i nagradu za najbolju obradu izvorne hvarske pisme - "Oj, pitomi sokole".

Rekli bismo da ovaj Festival nalikuje na "Večer o'kantonjo" koju posljednje subote u svibnju organiziraju Faroski kantaduri u Starom Gradu. Naime, tamo sudjeluju hvarske klape izvodeći neke od brojnih hvarskih napjeva. Na Festivalu klapa mora izvesti jednu izvornu hvarsku pjesmu ili pjesmu koju je skladao, tekst napisao ili obradio Hvaranin. Tako je bilo i u utorak, 05. srpnja 2016. pred punim gledalištem na Trgu hrvatskog narodnog preporoda u Jelsi uz sudjelovanje 8 klapa koje su se natjecale za naklonost publike, odnosno stručnog ocjenjivačkog suda. Oni su drugoplasiranom proglasili splitsku žensku klapu "Orca", a trećeplasiranom mušku klapu "Kožino" iz istoimenog mjesta pored Zadra. Voditeljica je bila, ujedno i scenaristica Festivala, naša kolegica Lejdi Oreb. Kao gosti nastupili su članovi splitske klape "Cambi" koji su, putem svoje Udruge, organizatori ovog zanimljivog Festivala uz tamošnju turističku zajednicu. Nastupili su i članovi klape Sinj koji su noć prije nastupili i oduševili stanovnike susjedne Vrboske kao i njihove goste.

Snimka ovog Festivala bit će u programu Radio Splita u četvrtak, 07. srpnja nakon 20 sati, a repriza početkom kolovoza u emisiji "Koncertna večer srijedom". 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.