Hrvatski radio

Radio Split

Održan prvi hvarski klapski festival - "Jelsa od versa"

08.07.2015.

08:12

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastupilo je 8 klapa koje su se natjecale za naklonost publike i stručnog ocjenjivačkog suda. Publici se najviše svidjela splitska muška klapa "Mriža", dok je struka nagradila prvom nagradom klapu "Sinj". "Mriža" je u svoju mrežu uhvatila i drugu nagradu žirija te nagradu za najbolju interpretaciju izvorne, hvarske pisme. Struka je treću nagradu dodijelila splitskoj ženskoj klapi "Orca".

Kako je kazao načelnik općine Jelsa, Nikša Peronja u pozdravnom govoru brojnoj publici na jelšanskoj pjaci, postojala je višegodišnja želja da ovo "naše malo misto" dobije klapski festival. To se dogodilo 2005. kada je tadašnje rukovodstvo Jelse dogovorilo s Ravnateljstvom omiškog festivala dalmatinskih klapa održavanje te godine, tek ustanovljene Večeri popularnih skladbi koja se posljednjih godina održava u Blatu na Korčuli. Nakon višegodišnjih planova, a na poticaj prvog tenora splitske klape "Cambi", Jelšanina Vladimira Gavrića, to se na koncu ostvarilo u utorak, 7. srpnja. Ova je glazbena manifestacija zamišljena, s nadom dugogodišnjeg održavanja, kao natjecanje klapa u izvođenju tradicionalnih hvarskih pjesama, odnosno pjesama koje su skladali, obradili hvarski autori, odnosno pjesme čija je tematika Hvar ili Jelsa. O tome brine umjetnički ravnatelj Festivala, maestro Mojmir Čačija čija je želja popularizacija ove manifestacije i u medijima, a strateškog su partnera po tom pitanju pronašli u Hrvatskom radiju - Radio Splitu.

Jelšani su svojom nazočnošću na Pjaci potvrdili potrebu za ovakvim programom koji bi trebao postati standardni dio turističke ponude tog hvarskog mjesta zbog čega je tamošnja Turistička zajednica jedan od organizatora Festivala. U godinama pred nama, jelšanski festival klapa, "Jelsa od versa" postat će, želja  je Organizatora, zaštitni znak Jelse kao što je to do sada bilo s njihovom "Feštom vina i pjesme"

Program je nadahnuto vodila urednica Hrvatske radiotelevizije Lejdi Oreb. Ekipa Radio Splita je snimila cijeli događaj koji ćete slijedećih dana moći poslušati u programu Radio Splita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.