Hrvatski radio

Radio Split

Održana 12. makarska fešta klapa uz mandoline i gitare

27.08.2016.

00:06

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručni je žiri proglasio najboljom klapu "Tramuntana" iz Kraljevice koji su osvojili najviše bodova. Brojnoj publici u ljetnom kinu u Makarskoj najviše se dopala klapa "Kaše", prošlogodišnji pobjednici Festivala.

Razvoj turizma na makarskom primorju, prije pola stoljeća, potaknuo je tada osnivanje brojnih klapa na tom području. Tako su nastale: makarska „Srdela“, klapa „Makarska“, pa „Adrion“, ali i iz susjednih mjesta – „Tučepi“, „Berulia“ iz Brela i druge. Klape su nastupale na hotelskim terasama unapređujući našu turističku ponudu. Prema riječima idejnog začetnika Festivala, Nikše Gilića iz „Srdele“, osnivanjem omiškog Festivala iskazana je potreba za održavanjem glazbene manifestacije uz sudjelovanje klapa uz mandoline i gitare. Ta je ideja pretvorena u stvarnost tek 2005. kada su klape prvi put nastupile uz mandoline i gitare na prvom makarskom Festivalu. Nekoliko godina kasnije, po uzoru na makarski, održan je i prvi takav festival u Opatiji. Ali, Makarani su bili prvi. Uz pomoć tamošnje Turističke zajednice, Grad Makarska organizira ovaj Festival u posljednjem vikendu u kolovozu kao dio kulturno-umjetničke manifestacije „Makarsko kulturno ljeto“. Prema pravilima Festivala, svaka klapa koja sudjeluje može steći pravo na nagradu. Ipak, na koncu se proglasi pobjednička klapa koja ima pravo slijedeće godine, noć uoči Festivala održati pobjednički koncert na makarskom Kačićevom trgu. Prošle je godine to pravo stekla dubrovačka klapa „Kaše“. Koncert ipak nije održan zbog bolesti članova klape, pa će to učiniti uskoro, kao što će to učiniti i   "Tramuntana" iz Kraljevice koja je proglašena ovogodišnjim pobjednikom 12. makarskog festivala klapa uz mandoline i gitare 2016.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.