Hrvatski radio

Radio Split

Održani 8. Dani Ranka Marinkovića

19.09.2016.

13:07

Autor: Bogoljub Mitraković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 16. do 18. rujna, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, u organizaciji grada Komiže, Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Društva hrvatskih književnika, u Komiži na otoku Visu održani su bienalni 8. Dani Ranka Marinkovića.

Okupljeni književni znanstvenici, kritičari i pisci, štovatelji Marinkovićevog djela, na čelu s akademicima Pavlom Pavičićem i Jakšom Fiamengom u nazočnosti komiške gradonačelnice Tonke Ivčević posjetili su komiško gradsko groblje pokraj župne crkve sv. Nikole gdje su položili vijenac na Marinkovićev grob, a potom u galeriji “Boris Mardešić” sudjelovali na znanstveno-stručnom skupu o temi: "Ranko Marinković - identitet, naslijeđe, recepcija". Uoči znanstvenog skupa predstavljen je Zbornik radova sa 7. Dana Ranka Marinković, urednika Jakše Fiamenga.

Na subotnjem znanstveno-stručnom skupu skupu, pod predsjedavanjem akademika Pavla Pavličića u prvom, te dr. sc. Martine Petranović u drugom dijelu, sudjelovali su vrsni znanstvenici i poznavatelji Marinkovićeva djela Pavao Pavličić, Martina Petranović, Ivana Žužul, Ivica Matičević, Antun Pavešković, Slaven Jurić, Domagoj Brozović, Lucija Ljubić, Ivan Trojan i Matko Botić.

U kaštelu Komuna predstavljena je knjiga Pavla Pavličića ”Uvod u Marinkovićevu prozu” (Ex libris, Zagreb, 2015.) o kojoj su govorili Ivica Matičević i autor.

 Uoči odlaska s otoka sudionici su u nedjelju, na viškom Kutu, posjetili rodnu kuću velikog meštra hrvatske književnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.