Hrvatski radio

Radio Split

Omiš dobiva kazališno-koncertnu dvoranu u Ilirskom sjemeništu

03.02.2016.

12:19

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Omiš, Centar za kulturu - Gradsko kazalište Mali Princ iz Omiša svečano otvoraju kazališno-koncertnu dvoranu Mali Princ i novoosnovane Galerije AZ u obnovljenoj zgradi Ilirskog sjemeništu - Priko, u subotu 6. veljače 2016. u 19,30 sati.

Svečanost počinje izvedbom kazališne predstave „Šest lica traži autora“ Luigija Pirandella u izvedbi Gradskog kazališta Mali Princ, u režiji Petra Buljevića. U Galeriji AZ bit će izložene kazališne fotografije s motivima izvedbi te predstave u tehnici kapafiksa (50X70) po izboru fotografa Željka Šunjića. Uz prigodni domjenak prikazat će se modna revija i video uradak „Lapsus Design“ autora Julije Tomasović i Marka Mandića. 

Grad Omiš će nakon dugo vremena dobiti javnu polivalentnu kulturnu dvoranu. Prostori Ilirskog sjemeništa, utemeljen od splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze 1750. godine za odgoj klera u liturgiji na staroslavenskom jeziku, nepravedno je bio zapušten, vlažan, bez grijanja, sanitarnog čvora i ostalih uvjeta za održavanje kulturnih programa. Centar za kulturu je, na poticaj ravnatelja Kazališta Petra Buljevića, financirao uređenje dvorane. Uz podršku Grada Omiša I Konzervatorskog zavoda iz Splita preuređeni su zatvori, izolirana je vlaga u zidovima, riješen je sanitarni čvor, klimatizacija, stropovi su zamijenjeni, ugrađena je nova rasvjeta. Uređen je višenamjenski prostor koji kliznim vratima dijeli dvoranu u dvije odvojene prostorije. Prva je kazališno-koncertna dvorana opremljena profesionalnom scenskom opremom predviđenom za sve kazališne sadržaje Gradskog teatra mladih “Mali princ” Omiš, koji djeluje pri Centru za kulturu, te nastupe i gostovanja drugih kazališnih ansambla te za koncerte Osnovne glazbene škole Omiš i druge kulturne programe (filmska radionica, škola glume za djecu i sl.).

Druga dvorana je nazvana Galerija AZ po početnom slovu glagoljice jer je tu u 18. st. djelovalo glagoljaško sjemenište. Galerija je namijenjena izložbama slika, skulptura, fotografija i drugih umjetnički vrijednih eksponata kao potpora prvenstveno lokalnim umjetnicima, a potom i prostor u kojem se mogu ugostiti vrijedne izložbe iz Hrvatske i inozemstva.

Evo što nam je kazao voditelj kazališta, gumac i redatelj Petar Buljević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.