Hrvatski radio

Radio Split

Operacija „Miljevci“ – 30. obljetnica u Muzeju Domovinskog rata u Splitu

04.07.2022.

10:53

Autor: Denis Šabić- Muzej Domovinskog rata u Splitu

Matej Gabrilo

Matej Gabrilo

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Muzej Domovinskog rata u Splitu organizira izložbu „Operacija „Miljevci“ – 30. obljetnica“. Otvorenje izložbe održat će se u utorak 05. srpnja 2022. u 20 sati u atriju Gradske uprave Grada Splita (Banovina), a izložba će se moći pogledati do 20. srpnja 2022. svakog radnog dana od 8 do 18 sati.

Operacija „Miljevci“ – 30. obljetnica

Operacija „Miljevci“ – 30. obljetnica

Foto: Muzej Domovinskog rata u Splitu / Muzej Domovinskog rata u Splitu

Operacija „Miljevci“ je jedna od prvih i najznačajnijih napadnih operacija Hrvatske vojske na prostoru šibensko-drniške bojišnice, a i na prostoru cijele Dalmacije. Započela je u noći s 20./21. lipnja i trajala je praktički jedan dan, do 22. lipnja, s tim da je 23. lipnja 1992. godine odbijen pokušaj srpskog protunapada. Snage Hrvatske vojske sastavljene od 113. brigade, 142. brigade, 72. bojne Vojne policije satnija Šibenik, uspjele su u jedan dan osloboditi svih sedam naselja koja čine područje Miljevačkog platoa te odbiti neprijateljski protunapad u čemu im se priključilo i topništvo 141. brigade Hrvatske vojske. Operacija je imala velik utjecaj na podizanje morala Hrvatske vojske i stanovništva Hrvatske.

Izložba je multimedijska te je zamišljena kao kombinacija edukativnih panoa, fotografija, video materijala i predmeta vezanih za operaciju „Miljevci“.

Autor izložbe je Matej Gabrilo, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija i Grad Split.

Ulaz na izložbu se ne naplaćuje.

Matej Gabrilo

Matej Gabrilo

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

O sutrašnjoj izložbi govori ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo 

Intervju-Matej Gabrilo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.