Hrvatski radio

Radio Split

"Otok" Tomislava Bašića najbolji povijesni roman

19.09.2018.

12:53

Autor: Mladen Vuković

"Otok" Tomislava Bašića najbolji povijesni roman

"Otok" Tomislava Bašića najbolji povijesni roman

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja svoje 20. obljetnice utemeljenja, Gradska knjižnica Kaštela raspisala je Natječaj “Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman”, a između 15 prijavljenih rukopisa, prva je nagrada dodijeljena romanu "OTOK" šibenskog autora Tomislava Bašića.

Proglašenje dobitnika je objavljeno jutros u Gradskoj knjižnici Kaštela.

Najbolji rukopis bit će nagrađen novčanom nagradom od 10.000 kn, a roman će biti objavljen u kući Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. Pokrovitelj glavne nagrade je Grad Kaštela.

Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Cilj natječaja jest i upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto upravo kroz ovakvu formu.

Natječaj je bio otvoren od 5. travnja do 5. srpnja 2018. godine, a Gradska knjižnica Kaštela je istog raspisala i iz razloga što se upravo u Kaštelima, kolijevci hrvatske državnosti, čuva prijepis Trpimirove darovnice iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti), u kojoj se po prvi put spominje ime HRVAT.

Premijerno predstavljanje nagrađenoga romana i autora bit će održano u prosincu 2018. u Kaštelima na Dan Gradske knjižnice Kaštela, a u povodu obilježavanja njezine 20. obljetnice i u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Evo što nam je kazala ravnateljica knjižnice Renata Dobrić:

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.