Hrvatski radio

Radio Split

Otvara se obnovljeni hvarski Arsenal

29.04.2019.

14:27

Autor: Mladen Vuković

Otvara se obnovljeni hvarski Arsenal

Otvara se obnovljeni hvarski Arsenal

Foto: - / -

Nakon višegodišnje obnove, Hvarski Arsenal - najstarije javno pučko kazalište u Europi, bit će svečano otvoreno 2. svibnja ove godine. Ta zgrada, izgrađena za lučke potrebe u 16. stoljeću, 1612. godine postaje komunalno kazalište

odlukom kneza Pietra Semitecola u spomen pomirenja i završetak stoljetnog sukoba između hvarskih plemića i pučana, u kojem su ravnopravno mogli sudjelovati pripadnici oba staleža.

Nakon manjih vanjskih zahvata krajem 1980-ih godina, ubrzo su, zbog narušene statike zgrade, počeli pripremni radovi za obnovu tog prvog javnog kazališta u Europi i trećeg po starosti, odmah nakon Teatra Olimpica u Vicenzi (1585.) i Teatra all’antica u Sabbioneti (1588.). Konstruktivna i statička obnova Arsenala prema projektu arhitekta Egona Lokošeka obavljena je od 2005. do 2009. godine, a zatim je počelo projektiranje i unutrašnje uređenje po projektu šibenskog arhitekta Tomislava Krajine.

Ukupni troškovi obnove Asrsenala iznose oko 23 milijuna kuna koje su osigurali Grad Hvar i Ministarstvo kulture, a dio novca za opremu tog višenamjenskog prostora dobiven je iz europskih fondova.

O uređenju Arsenala i svečanom ovotjednom programu za njegovo otvorenje, koji počinje sutra 1. svibnja, govori nam negdašnji hvarski gradonačelnik i voditelj Hvarskog pučkog kazališta Milan Lakoš:

MILAN LAKOŠ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.