Hrvatski radio

Radio Split

Otvorenje uređenog parka Turske kule u nedjelju

01.10.2015.

16:08

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski park Turska kula, koji se zadnjih mjeseci čisti i uređuje u desetak "akcija", bit će svečano otvoren u nedjelju, 4. listopada 2015. godine u 10 sati. U razgovoru s Karlom Reitoberom, pokreatač akcije čišćenja dr. Joško Kalilić govori o programu otvorenja parka.

Intendant Golovko posjetio Tursku kulu

I intendant splitskog HNK-a Goran Golovko, koji je zadnji put taj park posjetio još kao dijete, posjetio je Tursku kulu želeći vidjeti mogućnosti da park postane i ljetnom kazališnom pozornicom.

Inspicijentica HNK Split Elza Tudor Gančević, koja uređuje jednu preuzetu parcelu u parku, obavijestila je Golovka o ljepotama parka i mogućem održavanju različitih predstava na Turskoj kuli, pogotovo nakon završetka čišćenja, uređenja i redovitog održavanja parka.

Uoči svečanog otvorenja parka, ravnatelj Golovko i inspicijetica Elza Tudor su ponudili i svoj (kazališni) dio programa, u kojem će biti pjevani stari splitski napjevi.

 

PROGRAM OTVORENJA PARKA u nedjelju, 4. listopada u 10 sati

 

 

 

1. Ivo Bego - predsjednik kotara Lovret – pozdravne riječi.

 

2. Dr. Joško Kalilić – autor projekta „Čist i uređen Park Mladosti“ te inicijator i organizator volonterskih akcija – pozdravne riječi.

 

3. Ivo Baldasar - gradonačelnik grada Splita – pozdravne riječi.

 

4Zabavni dio programa:

 

   - Antonija Teskera, sopranistica HNK Split - pjeva splitske napjeve

 

   - KUD „Marjan“ - izvodi splitske napjeve

 

   - KUD „Brodosplit“ – izvodi ples

 

   - Pokazna vježba HGSS-a – Skrivenu („izgubljenu osobu“) pronalazi pas tragač HGSS-a

 

   - Konjić „poni“ udruge GAZ - na raspolaganju je djeci za jahanje uz stručnog voditelja

 

   - Zvjezdano selo Mosor – promatranje okoliša panoramskim teleskopom te promatranje sunca metodom projekcije

 

   - Biciklističke udruge „Dinarske staze“ i „Krš“ - pokazne vježbe

 

   - Mjerenje krvnog tlaka - prema želji posjetitelja

5. Razgledavanje parka – zapadni, južni, istočni i sjeverni dio parka te srednji dio do najvišeg vrha gdje se nalazila Turska kula (promatračnica na nadmorskoj visini od 55 m)

 

6. Besplatna marenda s pićem – za sve posjetitelje na svečanosti u parku (donatori – grad Split, Sardina - Postira i Županijska uprava za ceste).

 

7. Besplatni prijevoz motornim vlakićem – HNK (8; 8:20; 8:40; 9; 9:20 sati) - prometni poligon na južnoj strani Turske kule.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.