Hrvatski radio

Radio Split

Perkovićeva studija o ideologizaciji u našem kazalištu

28.04.2018.

08:48

Autor: Mladen Vuković

Zoran Bošković, Ana Ledere, Vlatko Perković, Boris Senker i Ivan Bošković

Zoran Bošković, Ana Ledere, Vlatko Perković, Boris Senker i Ivan Bošković

Foto: - / -

U sklopu 28-ih Marulićevih dana u kazališnoj kavani splitskog HNK-a predstavljena je knjiga teatroloških zapisa 'Stvarnost i umjetnička stvarnost djela' autora dr. sc. Vlatka Pertkovića, koju je objavila Naklada Bošković.

Profesor Ivan Bošković predstavio  je i novu Perkovićevu dramu 'Pustinja', koja je istodobno objavljena u časopisu Republika broj 11-12, 2017. godine, naglasivši da tekst otvara brojna pitanja zaštite osobnosti i individualnih sloboda, nezavisnog znanstvenog rada i pritiscima kojima svaki režimi vlast žele držati u pokornosti svakog znanstvenika i intelektualca.

Predstavljači nove Perkovićeve knjige Ana Lederer i akademik Boris Senker kazali su kako seslažu s mnogim prosudbama u ovoj polemičnoj knjizi koja kritički govori o tendencioznim i ideologijskim predstavama, tražeći izgradnju nacionalnog identiteta na istini i kulturi, osobito s unaprijed određenim krivnjama i izjednačavanju žrtve i agresora u tekstovima o Domovinskom ratu.

Evo njihovih izjava:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.