Hrvatski radio

Radio Split

Pjesničko-grafička mapa Galića i Botteri Dinija

16.02.2018.

18:54

Autor: Mladen Vuković

Pjesničko-grafička mapa Galića i Botteri Dinija

Pjesničko-grafička mapa Galića i Botteri Dinija

Foto: - / -

U organizaciji splitskog ogranka Matice hrvatske, u petak, 16. veljače 2017. u Dominikanskom samostanu, Hrvojeva 2, u Splitu u 19 sati bit će predstavljena nova pjesma kao grafička mapa NOĆNOG NEBA CVAT autora Miljenka Galića i slikara Josipa Botterija Dinija.

To je njihov deseti zajednički rad u proteklih 15 godina.

O mapi s tri pjesme i tri grafike govorit će Hicela Ivon, Miljenko Galić i Josip Botteri Dini. Autor popratmog teksta je don Antun Šuljić.

Pogovor

LAZUR JEDNOTE

Hvala Bogu! Mistićnost nije nestala. Među nama je i ovdje. Čitam je i gledam u stihovima Miljenka Galića i u slikama Josipa Botterija Dinija. U ovim stihovima i slikama, s ruba šutnje, gdje i nastaje mistični dogled, u viđenju slike onkraj slike JEDNOTA se doima prozirnom, a monokromnost nota zapravo se pretvara u lazur i modrinu božanske vizije u kojoj se prepoznaje vlastitost. Ta vlastitost, oslobođena dahom sutonskog neba, motri neumrlost duše. Ali pjevajuć. To je ta izba nebesnika o kojoj Galić pjeva uronjen u indigo večeri što gotovo doslovno i suptilno, posvećeno i misterijski duboko, a opet zaigrano i mistično prikazuje Botteri. Ta otajna plavet tako se silno nameće kao sklad, odnosno red, i rješenje za onoga (i one) kojima valja pokazati put. A to je put Prvog Vidioca na kojem prosjaj kozmićkoga otvara prostor za ponoćnu puninu. Slijedeći taj mistični pjesnikov trag Botterijeve će nas slike pogoditi ravno u rožnicu duše u kojoj će zatitrati lazur plavetnila i zaigrana mirnoća svetog. Mistična svjetlost,
koja je na ovim slikama njihova najsnažnija stvarnost, preplavit će nas i uvući će nas u svoje razloge. Postat ćemo sudionici i protagonisti, zapravo likovi koje plavetnilo uvlači u svjetlost onkraj slike. Zaželjet ćemo stati u posvećeni niz motritelja zvjezdanog saća i te ponoćne punine u kojoj se smisao upleo u monokromnost i lazurnost JEDNOTE. Botterijevo modro sveti je plašt i prostor susreta u kojem prisutnik postaje i motritelj i sudjelovatelj i sugovornik. Ovdje je, naime, taj Netko kod kuće. Noćno nebo, nebo je s razlogom; s razlogom kojega više lazurnosšćv boja no dojmljivo povučenom crtom jasno p(r)okazuje Botteri. Tako, na način mistična stiha i slike, iz ove mape provijava noćnog neba cvat.
Cvat mistike JEDNOG.

Anton Šuljić

SUTONSKI OSVIT

S ruba šutnje

otmu mi se

monokromne 

note

slikom onkraj slike

prozirnost

JEDNOTE

Odozgor u nama

dahom

upamćena

lazur božanski

u modrini

osvita sutonskog

vlastitost 

prepoznaje

                                                                 Miljenko Galić

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.