Hrvatski radio

Radio Split

Počele 18. Ivanjske večeri u Slimenu

20.06.2019.

16:43

Autor: RS

Počele 18. Ivanjske večeri u Slimenu

Počele 18. Ivanjske večeri u Slimenu

Foto: - / -

18. Ivanjske večeri u Slimenu otvorene su 15. lipnja uz rijeku Cetinu (Granin vir) monodramom KLYTAIMESTRA Marijana Matkovića u produkciji Gradskog teatra „Mali princ“ Omiš, u režiji Petra Buljevića i u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župe.

Programska događanja nastavit će se idućeg vikenda, u petak 21. lipnja u 20 sati, također uz rijeku Cetinu, ovaj put malo uzvodnije, na Ivanovu blatu, kada će se upriličiti poetsko likovno glazbena večer autorice Zvjezdane Čagalj. Glazbena tema večeri je sevdah, a u programu sudjeluju glumac Enes Kišević i interpretator Sead Muhamedagić. Svoje „Improvizije“ predstavit će Ana Marija Fabijanić – Ane Paška, a sudjelovat će i likovni umjetnici, akademik Kažimir Hraste, Joško Čizmić, Mirjana Berka, Ivica Kundić, Nada Vučičić i Barbara Borozan.

Ivanjske večeri začete su klapskim koncertom 2002. godine. 18. Večer dalmatinskih klapa će se održati u subotu 22. lipnja u 21 sat ispred mjesne crkve. Nastupit će muške klape FILIP DEVIĆ i MRIŽA iz Splita, MUNITA iz Zadra, PASIKA iz Kostanja, ONEUM i ŽMUL iz Omiša, ženske klape NEVISTE iz Imotskog, TAMARIN iz Vranjica i MIRABELLA (CZK) iz Omiša te mješovita klapa PRASKA iz Podstrane. Program će voditi Ines Nosić.

Večer Ivanjskih cvitnjaka ustanovljena 2013. godine snimanjem milenijske fotografije autora Šime Strikomana s motivom skakača preko vatre, održat će se i ove godine 23. lipnja od 20 sati nadalje ispred mjesnog doma kao pučka fešta s pripremom tradicijskih jela.

Za kraj ovogodišnjih Ivanjskih večeri predviđene su dvije komedije koje će se izvesti u Tadića dvorima. Prva na rasporedu je u subotu 29. lipnja s početkom u 21 sat „CAREVA VEČERA“ u izvedbi makarskih Zlatoustih. Riječ je o tekstu Francisa Vebera „Večera s idiotom“ po kojem je već ranije snimljen film, sada u preradbi i režiji Davora Šegote, voditelja Zlatoustih. Na premijeri 2. lipnja ove godine i nekoliko ponovljenih izvedbi na Ljetnoj pozornici u Makarskoj, prema reakcijama publike zaključujemo kako se radi o još jednom velikom hitu ove kazališne skupine kojim su postigli zavidnu umjetničku i izvedbenu razinu, pokazujući time da uvijek mogu i više i bolje.

Posjednja je na programu „životna komedija“ (tragikomedija) „KUMOVI“ u produkciji Centra za kulturu Omiš i izvedbi Gradskog teatra „Mali princ“ iz Omiša, koji će nakon što je otvorio Ivanjske večeri, ovom predstavom iste i zatvoriti u nedjelju 7. srpnja s početkom u 21 sat. Radi se o tekstu antologijskog srpskog pisca Dušana Kovačevića, poznatijeg kao pisca, odnosno scenarista za kultne filmove („Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“...). Predstavu je režirao Petar Buljević, premijerno je izvedena u Omišu 17. prosinca 2018. godine i doživjela je još nekoliko izvedbi i gostovanja. Kvalitetu ove predstave potvrđuje i potpora Ministarstva kulture, pri čemu je zajedno s predstavom „KLYTAIMESTRA“ gostovala u Srbiji gdje im je domaćin bila Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“.

Program "Cetina od sevdaha" najavljuje nam Zvjezdana Čagalj: 

Zvjezdana Čagalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.