Hrvatski radio

Radio Split

Počeli 12. Dani kršćanske kulture

12.03.2016.

13:04

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Splitu su svečano otvoreni 12.-i Dani kršćanske kulture, koji će u četiri dalmatinska grada u sljedećih 11 dana ponuditi 60-ak različitih kulturnih programa koji promiču baštinjene duhovne i kulturne vrijednosti.

Mađunarodna manifestacija po dvanaesti put okupit će u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Kninu više od tristo sudionika koji priređuju različite kulturološke programe te stvaraju kulturna i umjetnička djela nadahnuta duhovnošću i vjerskim motivima. "Kultura daje dušu društvu", poručio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić otvarajući ovu tradicijsku korizmenu priredbu. 

"Narod koji ima svoju baštinu, ali je bez baštinika, i nije narod" – kazao je u pozdravnoj riječi Davor Trupković, izaslanik ministra kulture. Na otvorenju je govorio i izaslanik predsjednice, pokroviteljice Dana kršćanske kulture, Andro Krstulović Opara

Na početku priredbe u Akademijinoj palači u Splitu otvorena je izložba "Alojzije Stepinac u slici i riječi" o utjecaju agit-propovske komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, a Dani kršćanske kulture završit će 22. ožujka dodjelom nagrade "Andrija Buvina" akademskom slikaru Josipu Botteriju Diniju za njegov doprinos kršćanskoj kulturi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.