Hrvatski radio

Radio Split

Počeo 25. festival CRO PATRIA 2021

28.11.2021.

14:32

Autor: HGM, RS

Počeo 25. festival CRO PATRIA 2021

Počeo 25. festival CRO PATRIA 2021

Foto: - / -

U subotu 27. studenoga počeo je 25. festival CRO PATRIA. Taj jedinstveni festival koji promovira zborsko (duhovno) pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo te je prepoznatljivo mjesto susreta kvalitetnih vokalnih ansambala u interpretaciji zborskih djela suvremenih skladateljskih rukopisa

završava 5. prosinca 2021.

Na posljednjim izdanjima festivala sudjelovali su zborovi, skladatelji, pjesnici i članovi ocjenjivačkih sudova iz Bosne i Hercegovine, Portugala, Španjolske, Filipina, Italije, Njemačke, Poljske, Crne Gore, Sjedinjenih američkih država, Slovenije, Litve, Mađarske, Srbije, Južnoafričke Republike i naravno Hrvatske.
Prethodna izdanja Festivala postala su važna i prepoznatljiva ne samo za grad Split, već i za cijelu regiju, što potvrđuje i dugogodišnje pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Grada Splita, županije splitsko-dalmatinske, Sveučilišta u Splitu, Studenskog Centra Split i, naravno, dugogodišnjeg partnera Glazbene mladeži Split - Turističke zajednice Grada Splita – bez čije podrške bi brojne manifestacije bile teško ostvarive.
Ovogodišnje izdanje festivala će se održati od 27. 11. do 5. 12. 2021. te će, uz seminare i radionice te predstavljanja notnih i audio izdanja, na retrospektivnom koncertu 4. 12. 2021. u dvorani Medicinskog fakulteta Split, nastupati zborovi svih visokih glazbenih učilišta RH (Muzička akademija Zagreb, Institut za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb, Umjetnička akademija Split, Muzička akademija u Puli, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Zbor studija glazbene umjetnosti u Mostaru - Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru).
Festival započinje radionicom za zborovođe i crkvene glazbe koja će se održati 27. 11. 2021. u dvorani fra Karla Balića – Franjevački Klerikat Split. Predavači su domaći stručnjaci iz područja vokalne glazbe, orgulja, improvizacije te crkvene glazbe i Svetog Pisma: Sara Dodig Baučić, Borna Barišić, Andro Čalo, don Ivan Urlić te fra Domagoj Runje.    
        
U subotu 4. 12. 2021. od 19:30 održat će se Retrospektivni koncert u povodu 25. Cro Patrie, u dvorani Medicinskog fakulteta Split, na kojem nastupaju akademijski zborovi 
 • Muzička akademija Zagreb,
 • Institut za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb,
 • Umjetnička akademija Split,
 • Muzička akademija u Puli,
 • Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku,
 • Zbor studija glazbene umjetnosti u Mostaru - Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
U nedjelju 5. 12. 2021. od 12:00 sati u Dvorani Medicinskog fakulteta predstaviti će se notno izdanja i CD-a Sakralne skladbe I. pl. Zajca.
Sudjeluju: Muški zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb i Muzičke akademije u Zagrebu uz pratnju orkestra Umjetničke akademije u Splitu (orkestar pripremio mo. Hari Zlodre)
Solisti: Marin Čargo, bariton, Emanuel Tomljenović, tenor, Roko Radovan, tenor
                                            Klavir: Neven Boltek
                                       Harmonij: Milan Hibšer
                                            Dirigentica: Jasenka Ostojić
 
Od nedjelje, 28. 11. 2021. do petka 3. 12. 2021., provodit će se besplatni koncerti organizirani u suradnji Glazbene mladeži Split (i festivala Cro Patria koji organiziraju) i Turističke zajednice grada Splita – koncerti su zamišljeni kao adventski poklon građanima Splita.
 • 28. 11. od 11.30 h Koncert romantičnih minijatura, Gotička dvorana Muzeja Grada Splita, Marina Ivanova, klavir
 
Od 30. 11. do 5. 12. u crkvi Sv. Frane
 • 30. 11. 2021., od 19.30 h Splitski ženski zbor i Zbor franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog otkupitelja
Borna Barišić, orgulje
Marija Bašić Markotić, flauta
 • 1. 12. 2021., od 19.30 h Solisti i orkestar Umjetničke akademije u Splitu
Dirigent: mo. Hari Zlodre
Klavirska pratnja: Zoran Velić
 • 2. 12. 2021., od 19.30 h VEČER SAKRALNIH SKLADBI
Ivona Bosančić Lasić, mezzosopran
Marko Lasić, bariton
Borna Barišić, orgulje
Ana Mandić, oboa
 • 3. 12. 2021., od 19.30 h Zbor Akademije u Mostaru
Dirigentica: Katja Krolo Šarac
gosti: Goran Velić, tenor
Zoran Velić, klavir
 •  5. 12. 2021. od 17:00 sati  Cappela Odak Orgulje: Neven Boltek
Dirigentica: Jasenka Ostojić
 
 • 5. 12. 202120:00 h GZ Brodosplit Dirigent: Vlado Sunko
 
Zbog neizvjesne situacijom molimo Vas da pratite objave na  društvenim mrežama Glazbene mladeži Split gdje ćemo objavljivati eventualne promjene u rasporedu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.