Hrvatski radio

Radio Split

Počeo povijesni spektakl "Uskočki boj"

28.07.2018.

08:22

Autor: RS

Počeo povijesni spektakl "Uskočki boj"

Počeo povijesni spektakl "Uskočki boj"

Foto: - / -

Uskočki boj za Klis, tradicionalnu dvodnevnu manifestaciju kojom se obilježava sjećanje na bitku iz 1532. godine između Kliških uskoka i osvajačke osmanlijske vojske, otvorio je u petak, 27. srpnja 2018. godine potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Ministar Krstičević istaknuo je njezin značaj za razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno naglasivši njezino održavanje u kontekstuskorašnjeg obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

„Posebno mi je drago da se ova manifestacija događa u tjednu kada slavimo našu „Oluju“ te upravo na ovaj način čuvamo našu tradiciju i povijest, a to je jako bitno i povezano s pobjedničkom Hrvatskom vojskom”, rekao je Krstičević.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma je naglasio kako je ovogodišnja manifestacija Uskočki boj za Klis posebna jer se događa u godini obilježavanja 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Osmanlija.

Obljetnica se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Večeras je glavni spektakl - "Uskočki boj" za koji je potrebno kupiti ulaznicu na ulasku u klišku tvrđavu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.