Hrvatski radio

Radio Split

Počinje 25. Split film festival

09.09.2020.

10:48

Autor: Mladen Vuković

Počinje 25. Split film festival

Počinje 25. Split film festival

Foto: - / -

Večeras počinje jubilarni 25. Splitski filmski festival posvećen karizmatičnom europskom autoru Béli Tárru. U srijedu 9. rujna u splitskom Domu mladih - MKC-u u 21 sat održat će se besplatna projekcija njegova antologijskog djela "Werckmeisterove harmonije" (Werckmeister harmóniák, 2000).

Film kojim Béla Tárr nastavlja sotonski ples još uvijek se čuva i gleda jedino na 35-milimetarskoj traci, a prvi put je u Hrvatskoj prikazan prije 20 godina na 5. STFF-u. Za sve ljubitelje metafizičkog europskog filma i mlađu generaciju koju zanima kult ovog autora, ovo je prilika da svjedoče artefaktu filmske povijesti bez upliva suvremene tehnologije.

Taj najstariji hrvatski filmski festival od početka promiče eksperimentalni i art film nezaviznih i malih produkcija, sretni smo što će se ipak održati u vrijeme pandemije, ljubiteljima filma ponudit će 7 dugometražnih, 27 kratkometražnih i 7 hrvatskih filmova, kaže u razgovoru s Mladenom Vukovićem glasnogovornik Festivala Marin Renić:

 

Program se može vidjeti na festivalskoj stranici https://www.splitfilmfestival.hr/hr/

Marin Renić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.