Hrvatski radio

Radio Split

Počinje 35. Supetarsko lito

15.06.2019.

10:36

Autor: RS

Počinje   35.  Supetarsko lito

Počinje 35. Supetarsko lito

Foto: - / -

Pjesmom klapa s naših otoka večeras počinje jubilarno 35. Supetarsko lito koje od 15. lipnja do 14. rujna 2019. donosi niz glazbenih, filmskih, plesnih, kazališnih, zabavnih i drugih kulturnih događanja u svim naseljima Grada Supetra

Supetarsko lito je tradicionalna manifestacija koja se u gradu Supetru i naseljima Mirca, Škrip i Splitska odvija već 35-u godinu. Raznovrstan program koji započinje sredinom lipnja i završava sredinom rujna spoj je tradicije i suvremenosti: kroz tradicijska događanja upoznaje posjetitelje s kulturom i običajima otoka Brača, a donosi i mnoštvo novih kulturnih, zabavnih i umjetničkih programa hrvatskih i inozemnih izvođača.

35. Supetarsko lito otvara se Otočkim festivalom u subotu, 15. lipnja. Festival otočkih klapa koji promovira izvorno klapsko pjevanje održat će se na supetarskom starom predjelu Glavica, pravoj lokaciji za domaću pismu, na kojoj će zapjevati klape s Brača, Hvara i Šolte.

Kulturnu baštinu i tradiciju otoka Brača i Dalmacije tijekom čitavog ljeta prikazat će domaće klape Alegrija, Turanj, Volat i Pastura, Tamburaški sastav Supetar, Bračko folklorno društvo Ciciljona, kao i gosti s kopna – klape Iskon, Contra i Cambi. Dobru domaću atmosferu uz likovnu umjetnost, glazbu i gradele donose tradicionalna izložba u Mutnim kalama u Mircima, Dani varoša u Splitskoj i Ribarska fešta u Škripu. Tijekom čitavog ljeta brački će glazbenici na Klapskom kantunu pored škole i na sceni Ratac izvoditi glazbu za dobro raspoloženje, a Udruženje obrtnika Brač za nedjelju 7.srpnja priprema Bračku večer lipote, uvijek atraktivnu reviju umijeća bračkih frizera i stilista

Dan Grada i mjesne fjere obilježit će se uz svečana misna slavlja, procesije i večernje koncerte. Dobru zabavu u Supetar 29.lipnja donosi Željko Bebek, u Mirca 2.srpnja Bepo Matešić , u Splitsku 15.kolovoza Alen Nižetić i klapa Pastura, a 18.kolovoza u Škripu klapa Intrade i brački duo Koperonti.

Odlični glazbenici sudjeluju na koncertima klasične glazbe: domaćin Petar Čulić pozvao je mlade gitariste iz Tajvana, Njemačke i Bosne i Hercegovine na jubilarni 10. Gitaristički vikend 13. i 14. srpnja. Valja istaknuti koncerte eminentnih profesora i pedagoga Međunarodne ljetne glazbene škole Uzmah, a ispred župne crkve 19. srpnja koncert će održati dvojac Tihomir Hojsak i Filip Novosel i predstaviti svoj novi album Perle, na kojemu su, u akustičnim aranžmanima, obradili Gibonnijeve pjesme. Bit će zanimljivo poslušati  Hodaj ili Posoljeni zrak u konfiguraciji kontrabasa i tambure.

VOI'SA – festival urbane glazbe na Supetarskom litu slavi svoju 10-u obljetnicu. Od 2. do 4. kolovoza raznovrstan festivalski program odvijat će se od 15 popodne do 5 ujutro , a ovogodišnji su headlineri odlični TBF,  Andy Smith i Eddi Ramich.

Brač Film Festival (BFF) međunarodni je festival igranog filma koji od 7. do 9. kolovoza ima svoje peto izdanje. Uz pregled recentne kinematografije i projekcije pod zvjezdanim nebom ljetnog kina i amfiteatra, festival obiluje bogatim popratnim programom za djecu i odrasle, uz veliki angažman mladih filmaša i volontera iz čitave Europe. Na završnoj večeri festivala koncert će održati izvrsni Dino Jelusić.

Predavanja u Galeriji Ivan Rendić i dalje su pravo mjesto za stvaranje novih naraštaja kulturne publike. Ovogodišnje su teme raznolike – od kulture i baštine otoka Brača, novosti iz CERN-a znanstvenika Danijela Denegrija do svjetskih putovanja Stipe Božića.

Dugogodišnja tradicija ljetnog kazališta u Supetru donosi hit predstave: Pokopaj me nježno kazališta Kerekeš, Brodolomke kazališta Moruzgva, Dekorater kazališta Lectirum, SHAKEspeare na EXit teatra Exit, te atraktivne stand up programe kazališta Luda kuća - Đurologija i Idemo uživo . Djecu očekuju kazališni, lutkarski i mjuzikl programi, te Bajkaonica, umjetničko pedagoški program nagrađivane Jasmine Žiljak Ilinčić.

Festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić već 10 godina njeguje izvornu bračku čakavicu i potiče književno i glazbeno stvaralaštvo. Subota, 24. kolovoza rezervirana je za lipu brošku rič ispred Muzeja otoka Brača u Škripu.

Na Dan Domovinske zahvalnosti , pobjede i hrvatskih branitelja, u ciklusu Dive u Supetru, 5. kolovoza nastupa istinska diva hrvatske glazbene scene - Zdenka Kovačiček. Na velikom koncertu s „Greenhouse blues bandom“ u Supetru će izvesti svoje najveće hitove kao i jazz , blues i rock standarde. Koncertna priča na 35. Supetarskom litu donosi još atraktivnih programa: 20. srpnja na novoj supetarskoj rivi swing i rockabilly prašit će Swingersi i Robert Mareković, 27.srpnja u ljetno kino dolazi neponovljivi Massimo, a 31 . kolovoza proslavit će se 110 godina supetarskog kupališta Banj, izložbom i koncertom grupe Mjesni odbor.

Karnevalska udruga Monade nastavlja suradnju s karnevalistima iz čitavoga svijeta, pa tako i ove godine, za kraj Supetarskog lita, 14 .rujna priprema atraktivni Međunarodni Brački ljetni karnerval. Supetarskom rivom prodefilirat će članovi karnevalskih udruga iz najmanje petnaestak zemalja.

Kino Mediteran u ljetno kino Supetar sve do rujna donosi odličan program – od komercijalnih i filmova za djecu do nezavisnog europskog filma

Glavni organizator 35. Supetarskog lita je Grad Supetar, organizator posebnih događanja TZ Grada Supetra , a suorganizatori Narodna knjižnica Supetar, Župa Supetar i Muzej otoka Brača u Škripu. Sve informacije o programu možete pratiti na facebook stranici Supetarsko lito.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.