Hrvatski radio

Radio Split

Počinje IKS Festival

14.06.2015.

13:08

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

16. lipnja u Splitu počinje IKS Festival na kojemu se promiče suvremena kazališna umjetnost kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji. Pet dana festivalskih transformativnih izvedbi kroz ljepotu posvećen je temi zajednice. Ova festivalska svetkovina osnovana je da se osnaži i održi zajednica kojoj je stvaranje i konzumiranje novog kazališnog jezika jedini interes.

PROGRAM 

15. lipnja, ponedjeljak u 21:00
Hrvatsko narodno kazalište Split

Festival će otvoriti intrigantna predstava Talking Head austrijske organizacije „Liquid Loft“ u Hrvatskome narodnom kazalištu. Liquid Loft poznata je austrijska interdisciplinarno – plesna kompanija koju tvori koreograf Chris Haring, glazbenik Andreas Berger, plesačica Stephanie Cumming i dramaturg Thomas Jelinek i koja u svojoj izvedbenoj poetici integrira ples i instalaciju s ostalim umjetničkim formama, oblikujući cjelovito umjetničko djelo. U svojoj predstavi Talking Head bave se problematikom i izloženošću pojedinaca na aktualnim društvenim mrežama.

 

16. lipnja, utorak u 21:00
Gradsko kazalište mladih

Također, ljubitelji živopisnog mediteranskog plesa i glazbe moći će pogledati predstavu Flamencoraneonastalu u suradnji s plesačima i glazbenicima španjolske plesne trupe „La Sali“.

 

17. lipnja, srijeda u 21:00
Multimedijalni kulturni centar Split

Na repertoaru će se naći i interaktivna novomedijska predstava Hakanaï francuske organizacije „Adrien M/Claire B“, koja će u Splitu nastupiti u sklopu šireg Rendez Vous Festivala koji predstavlja francusku kulturu u Hrvatskoj od svibnja do rujna 2015. Francuski umjetnici u Amfiteatru Doma mladih priredit će digitalnu instalaciju u pokretu koja će vas zasigurno oduševiti i u kojoj ćete moći i sami biti sudionici nakon izvedbe iskušavajući suvremenu tehnologiju animacijakoje će se pomicati po uzorcima zadanima zakonom fizike, prema ritmu uživo nastalih zvukova u prostoru.

 

18. lipnja, četvrtak u 21:00
Gradsko kazalište mladih Split

Predstavnice domaće plesne scene bit će Ema Janković i Andrea Solomun sa svojom predstavom Prison of decision, trenutno najizvođenijom plesnom predstavom plesača mlade generacije.

U koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Teatro Piccolo di Milano Festival će ugostiti multimedijalnu predstavu Troia’s Discount u režiji Nenada Glavana, nastalu po tekstu provokativnoga talijanskog dvojca „Ricci/Forte“. Troia’s Discount revidira devetu knjigu Vergilijeve Eneide i progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji u kompleksnoj mreži prikrivenih normativa.

 

19. lipnja, petak u 22:00
Klub Kocka

Festival će biti zatvoren jedinstvenim mash-up događajem pod ravnanjem DJ-a Massima Passantea Maxa u Klubu Kocka suradnika Massive Attacka, Terryja Gilliama i Leonarda di Caprija.

 

IKS Festival prati i popratmni program s više plesnih radionica. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.