Hrvatski radio

Radio Split

Počinje jubilarni deseti Pričigin

29.03.2016.

08:55

Autor: Mirjana Maroević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deseto izdanje Festivala pričanja priča PRIČIGIN otvara svoja vrata u utorak, 28. ožujka 2016. u 18,30 u Domu mladih u Splitu, trajat će pet dana i zbog jubileja sve će biti u znaku "desetke". I za ovogodišnje osmišljavanje programa zaduženi su osnivači Pričigina Renato Baretić i Petar Filipić.

O ovogodišnjem programu Mirjana Maroević razgovara s prof. dr. sc. Petrom Filipićem!

- - - 

Program za 2016. godinu

(DESETI) FESTIVAL PRIČANJA PRIČA"PRIČIGIN"

Split 29. ožujka – 2. travnja 2016.

Prvi dan, utorak 29. ožujka 2016.

Pričigin pozdravlja Svjetski dan pripovijedanjaSvjetski dan pripovijedanja, 20. ožujka, međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju, zadobila je svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 35 zemalja na svim kontinentima. Pričigin se od svojeg početka pridružio obilježavanju tog dana, a to što smo ga ove godine "promašili" zbog uskršnjih blagdana, nimalo nas ne priječi u slavljenju pričanja i slušanja.

 • 18.30 -  amfiteatar Doma mladih (MKC): Otvaranje Desetog Pričigina
  Voditelji: Petar Filipić i Renato Baretić.
   
 • 19.30 - u istom prostoru: standardni program Hrvatski pisci pričaju. Po običaju, prve večeri pripovijedaju neki od najpoznatijih hrvatskih pisaca. U prigodi desete obljetnice Pričigina tu je svojevrsna "ne-splitska" reprezentacija onih koji su u proteklih devet godina nastupali i osvajali pričama.
  Tema: "Desetka"
  Gosti: Emir Imamović Pirke, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Gordan Nuhanović i Nenad Stipanić.
  Izbor gostiju i moderacija programa Patricija Vodopija.
   
 • 21.30 -  u istom prostoru: Autorska večer Zijaha Sokolovića.
  Naslov: "Zike virus"
  Moderator: Emir Imamović Pirke

Drugi dan, srijeda 30. ožujka 2016.

 • 18.30 Klub Quasimodo: specijalno gostovanjeSpikigin u gostima - "Selo na životu". Zagrebačku pripovjedačku manifestaciju, svojevrsno čedo Pričigina, svojim pričama predstavljaju Siniša Labrović i voditelj - pokretač Spikigina Kruno Lokotar
   
 • 19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Splitski pripovjedači koji su, nastupajući u različitim programima, kategorijama i ulogama, pomogli graditi festival pričanja u svome gradu. 
  Tema: "Desetka"
  Izbor gostiju i moderacija programa: Marijo Glavaš
  Gosti: Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša i Ante Tomić.
         
 • 22.00 -  kavana hotela Bellevue. Autorska večer Mira Gavrana. Tema: "I u drami ima komičnih priča" Moderator: Jasen Boko

Treći dan, četvrtak 31. ožujka 2016.

 • 19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): u programu Lijepa vaša nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države, pače - iz susjedstva. Za svečarsku prigodu, dolaze oni koji su svojim nastupima na proteklim Pričiginima pobrali najviše aplauza naše publike. 
  Tema: "Desetka"
  Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine, naravno, u rukama Krune Lokotara.
  Gosti: Rumena Bužarovska (Makedonija), Tanja Mravak (Hrvatska), Dušan Čater  (Slovenija),  Ozren Kebo Ahmed Burić (BiH). 
   
 • 22.00 - kavana hotela Bellevue:  Autorska večer Sinana Gudževića.
  Tema: "Građa za Pričigin"
  Moderator: Predrag Lucić

Četvrti dan, petak 1. travnja 2016.

U kavani "Semafor", u samom centru grada, kroz cijeli se dan odvija naša tradicionalnaBurza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre" - koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove ćemo godine donirati  romskoj knjižnici "Kalje alu Bajaš - Romski put" iz Kutine.

 • 19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Deseta godina Pričigina prilika je da reperi još jednom ispričaju svoje priče.
  Naslov: "Repigin"
  Nastupaju: Vojko Vrućina i Ivo Sivo ("Dječaci"); Scriptor, Jantar i Kali ("Oni"), Žuvii Phlagma (beatbox).
  Izbor gostiju i moderacija: Saša Antić ("TBF")
   
 • 22.00 - kavana hotela Bellevue:  Večer Nikolićâ i romskih priča
  Tema: "Poso-kuća, kuća-poso…"
  Moderator: Nebojša Lujanović
  Sudionici: Željko Nikolić, Stanoja Nikolić, Dragan Nikolić i Drago Nikolić.

Završni dan, subota 2. travnja 2016.

U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga. Pozvani su svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane – one od kojih se mogu i žele odvojiti - te da ih ponude u zamjenu za istu kilažu (ili metražu) literature.

 • 11.00 - Gradsko kazalište mladih:  dječji program pričanja na čakavštini, PriČAgin. Voditelj: Ivan Tokić. Nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju.
   
 • 12.00 – Hotel „Park“: U terminu „strukovnih“ priča predstavit će se splitski piciginaši.Tema: "Tajna veza picigina i Pričigina" Izbor gostiju i moderacija programa:Ivica Vrandečić, predsjednik Ekološkog društva "Picigin Bačvice" Sudionici:članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice.
   
 • 18.00 – Prokurative:  snimanje "Decenijske fotografije". Pozvani su i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku, bez koje festival ne bi mogao doživjeti deseti rođendan. Da se malo poslikamo svi skupa.
   
 • 19.00 – kavana hotela Bellevue: u priredbi pod nazivom Pričigin narodu, već prema tradiciji, sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je ista kao i prethodnih godina: "Priče o sreći". Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj (Damir Duplančić s Radio Dalmacije, autor kultne "Izgubljene generacije" i "Bestfelera") uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču. I tako 60, 70, 75 minuta, dok si ne dosadimo ili nas ne izbace...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.