Hrvatski radio

Radio Split

Praizvedba "Kašete brokava" Elvisa Bošnjaka u splitskom HNK-u

25.11.2015.

10:51

Autor: Mirjana Maroević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drama Elvisa Bošnjaka Kašeta brokava, podnaslovljena Mali Lear iz Veloga Varoša, novi tekst Elvisa Bošnjaka bit će praizvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 27. studenog 2015. g. Evo što o predstavi kažu redateljica Nenni Delmestre i autor Elvis Bošnjak:

Na svoj suptilan, snažan i dirljiv način Bošnjak piše svojevrsnu repliku na Shakespeareova Kralja Leara smještenu u suvremeni Split.

U glavnoj ulozi je Trpimir Jurkić, a u ostalim ulogama nastupit će: Goran MarkovićSnježana Sinovčić ŠiškovNives IvankovićMarjan Nejašmić BanićFilip RadošNenad SrdelićSara IvelićPetra Kovačić PavlinaBojan Brajčić i Pere Eranović. Scenografkinja je Lina Vengoechea, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor scenske glazbe Željko Brodarić Jappa, oblikovatelji svjetla i zvuka Zoran Mihanović i Damir Punda, a maskerka Dolores Žanko.

Veseli rođendan Rodoljuba, najstarijeg člana obitelji, oca i djeda koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju, kao i svaka podjela, bila ona kraljevska ili velovaroška, otvara prostor za dramu. Dramu, po riječima samog autora „o čovjeku koji misli da zna voljeti ali, koliko god je za života volio sve oko sebe, na kraju ispada kako je volio samo sebe“. No,smatra Bošnjak, za razliku od života koji ne zatvara uvijek krugove, kazalište je pravednije - ono ima vremena da osobu pošalje na putovanje i podari mu katarzične spoznaje.

Elvis Bošnjak je glumac, dramski pisac i scenarist rođen 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i član ansambla Drame HNK Split. Napisao je deset drama, Spoj plus (za sada neizvedena), Otac (Hnk Split, 2000, režija Nenni Delmestre), Nosi nas rijeka (Hnk Split, 20002., režija Nenni Delmestre), Idealan muž (Splitsko ljeto, 2002., režija Nenni Delmestre), Hajdemo skakati po tim oblacima (Hnk Split 2004, režija Nenni Delmestre) , Žice i žileti (Hrvatski radio 2008, režija Mislav Brečić), Voljeni i mrtvi (za sada naizvedeno u kazalištu, po tekstu je 2010. snimnjen film Noćni brodovi u režiji Igora Mirkovića), Srce veće od ruku (kazalište PlayDrama 2012., režija Trpimir Jurkić), Rebro (kazalište PlayDrama 2014., režija Ksenija Zec i Saša Božić) i Kašeta brokava (Hnk Split 2015., režija Nenni Delmestre). Drame su mu prevedene na engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski, mađarski i češki jezik. 2011. godine u izdanju Hrvatskog ITI Centra objavljena mu je knjiga „Nosi nas rijeka i druge drame“. Za svoj rad dobio je i niz nagrada među kojima nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Vladimir Nazor za dramu Nosi nas rijeka, negrade Marul na za drame Otac i Nosi nas rijeka, nagradu Ministarstva kulture RH Marin Držić za dramu Žice i žileti. Njegove drame Otac i Srce veće od ruku bile su nominirane i za nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Kao scenarist sudjelovao je u radu na filmovima „Otac“, „Noćni brodovi“ i „Sonja i bik“. Umjetnički je voditelj kazališta PlayDrama iz Splita, koje za svoj cilj ima promicanje suvremenog dramskog teksta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.