Hrvatski radio

Radio Split

Predavanje o arheološkim istraživanjima Klisa

09.10.2018.

10:45

Autor: MV

Predavanje o arheološkim istraživanjima Klisa

Predavanje o arheološkim istraživanjima Klisa

Foto: - / -

Osmo predavanje u ciklusu „Antikvarijat“ održat će se u utorak 9. 10. 2018. u 19 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Predavanje pod naslovom: „Nova istraživanja kliške tvrđave i okolice“ održat će Ivan Alduk iz Konzervatorskog odjela u Imotskom.

Gotovo svi u osnovnim crtama poznajemo povijest tvrđave Klis, ili barem značajne osobe i važne događaje vezane uz njenu bogatu prošlost. Međutim, postoje neki detalji iz kliške povijesti koji su manje poznati, ili njima barataju isključivo arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti... Tijekom ovog predavanja podsjetit ćemo se upravo takvih stvari - pradavne povijesti Klis-Kose, rimskih vojnika na tvrđavi i ispod nje, antičkih i ranosrednjovjekovnih spomenika s Klisa, Klis-Grla i kula koje su čuvale taj prolaz. Sve ove stvari također grade klišku povijest te pred nas iznose neke nove zaključke, ali i otvaraju nova pitanja vezana za jednu od najvažnijih točaka na istočnoj obali Jadrana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.