Hrvatski radio

Radio Split

Predavanje o francuskom priznanju Hajduku 1945. godine

04.12.2022.

20:12

Autor: HRT Radio Split

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Prokultura / Prokultura

U sklopu Dana francuskog jezika i kulture 2022., udruga Prokultura - Opservatorij kulturnih politika – Split pozva na predavanje Tihomira Rajčić i Jurice Gizdića o temi HAJDUK – POČASNA SPORTSKA MOMČAD SLOBODNE FRANCUSKE. Program počinje u Kući jezika i kulture Peristil u ponedjeljak, 5. prosinca 2022. godine u 19 sati.

Nakon predstavljanja Hajdukova kalendara, u Prokulturi će dr. sc. Tihomir Rajčić i Jurica Gizdić približiti jedan od najvažnijih događaja iz klupske i splitske povijesti koji povezuje Hrvatsku s Francuskom. Povjesničar, vanjsko-politički ekspert te poznati kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Rajčić te Jurica Gizdić, kroničar Hajduka i Hrvatskog olimpijskog odbora, evocirat će dodjelu povelje kojom je predsjednik Francuske Charles de Gaulle 1945. godine proglasio Hajduk počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske. Ovo izlaganje i razgovor sa sudionicima zabilježit će Carski tinel, podcast je internetskog Radio Peristila u kojem razgovore s gostima o zanimljivim temama, o licu i naličju kulture vodi dr. sc. Nansi Ivanišević, predsjednica i voditeljica projekata Prokulture.

Povod za dodjelu povelje bile su aktivnosti Hajduka tijekom i neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je splitski klub na Visu obnovio aktivnosti nakon što su ih samoinicijativno prekinuli ne želeći surađivati s fašističkim vlastima. Nastupao je Hajduk tada pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk klub narodnooslobodilačke vojske, odigravao brojne prijateljske susrete sa saveznicima, među ostalima i onaj povijesni susret s reprezentacijom britanske armije u Bariju, pred preko 40.000 gledatelja, kao i onaj u glavnom gradu Libanona Bejrutu protiv reprezentacije francuske vojske, nakon čega mu je komandant francuskih vojnih snaga na Levantu, armijski general Humboldt uručio povelju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.