Hrvatski radio

Radio Split

Predstava "Tri gvineje" u GKM Split

16.05.2018.

08:35

Autor: MV

Predstava "Tri gvineje" u GKM Split

Predstava "Tri gvineje" u GKM Split

Foto: - / -

Predstava „TRI GVINEJE“ po eseju Virginije Woolf, s poezijom pjesnika Wilfreda Owena, u režiji beogradskog redatelja Bojana Milosavljevića gostuje u Splitu u subotu, 19. svibnja 2018. u 20:30 sati u Gradskom kazalištu mladih Split na Prokurativama, a ulaz je besplatan.

Predstava „Tri gvineje“ je scenska adaptacija prva dva dijela istoimenog eseja, jednog od posljednjih radova Virginije Woolf, s dodatnom poezijom pjesnika Wilfreda Owena. Djelo zagovara korjenitu vrijednosnu preobrazbu u društvu i propituje hijerarhijski ustroj društva temeljen na patrijarhatu, nacionalizmu i fašizmu i prvi put se izvodi pred splitskom publikom, u izvedbi Vanje Halupa, Lune Škopelja, Sofije Stojanović i Maše Seničić.

Nakon predstave, čije postavljanje u Splitu organizira CENZURA PLUS, u trajanju oko 60 minuta, bit će organizirana javna rasprava s gledateljima o temi rodnih odnosa u društvu te dojmova o predstavi. Tom predstavom otvara se qFEST - Festival drugog i drugačijeg, koji se organizira tijekom 5 tjedana ususret splitskom Pride-u. Mnoštvo organizatora i izvođača, u ovom izdanju Festivala, donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas.

Predstava gostuje u suradnji s Dječjim kulturnim centrom MAJDAN iz Beograda.

Virginia Woolf (1882 - 1941.) engleska spisateljica, jedna je od ključnih figura modernizma u književnosti, i predstavnica romana struje svijesti. Autorica u svojim djelima angažirano promišlja neka od pitanja što ih 20. stoljeće, a ni 21. stoljeće i dalje, nije uspjelo prevladati, kao što su problemi hijerarhijskog ustroja društva, temeljenog na patrijarhatu, nacionalizmu i dr. Tri gvineje, dugi esej iz 1938. godine donosi tri argumentacije za simboličnu novčanu donaciju u prosvjedu protiv fašizma, diktatora i ratnih igara, zagovarajući korjenitu vrijednosnu preobrazbu društva, iz perspektive „autsajderskog kluba“ – žena. U svom eseju Virginia Woolf kaže: „Nikad ne prestanimo razmišljati – kakva je to civilizacija u kojoj smo se našle? Kakve su to ceremonije i zašto bismo morale u njima sudjelovati? Kakve su to profesije i zašto bismo morale putem njih zarađivati? Kamo nas, ukratko, vodi ta povorka sinova obrazovanih muškaraca?“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.