Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljanje 11. broja Kaštelanskog zbornika

19.11.2015.

17:16

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći” ove godine slavi svoj 30. rođendan nizom kulturnih događanja i izdanja, a u petak, 20. studenoga 2015. bit će predstavljen novi 11. broj Kaštelanskog zbornika.

Nakon višegodišnjih priprema, Društvo "Bijaći" osnovano je 14. travnja 1985. godine i do sada je osvarilo niz zapaženih rezultata na čuvanju kulturne i prirodne baštine u Kaštelama, a ponijelo je ime Bijaći, po jednoj od najpoznatijih prijestolnica hrvatske kraljevske dinastije Trpimirovica, sa starohrvatskom crkvicom Sv. Marte i slavnom poveljom kneza Trpimira u kojoj se prvi put spomenu ime Hrvat.

Zbornik Kaštela 11, objavljen u suzdanju Društva Bijaći i Muzeja grada Kaštela, na 335 stranica donosi niz zanimljivih tekstova, a predstavit će ga profesor dr. sc. Ivo Babić u petak, 20. studneoga 2015. u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u 19 sati.

Zbornik je neredovito izlazio zbog raznih poteškoća, no zadnjih godina objavljuje se bijenalno - kaže glavni urednik dr. sc. Tonči Burić.

O ostalim aktivnostima Društva Bijaći govori nam Milivoj Bratinčević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.