Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljanje minijature bazilike sv. Petra

21.04.2019.

10:36

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Predstavljanje minijature bazilike sv. Petra

Predstavljanje minijature bazilike sv. Petra

Foto: - / -

Svečano predstavljanje jedinstvene kamene minijature rimske bazilike sv. Petra, autora Josipa Radića, bit će na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 11 sati u dvoru župne kuće Župe sv. Jeronima u Pučišćima.

Riječ je o jedinstvenom umjetničkom djelu, u kojem je iz tisuća komadića bračkog kamena, a prema originalnim Vatikanskim nacrtima, napravljena prva u svijetu kamena minijatura bazilike sv. Petra u Vatikanu.

U omjeru 1:200 spram originala, kamena maketa teška he 250 kilograma.

Predstavljanju će, uz ostale goste i predstavljače, nazočiti i nadbiskup mons. Nikola Eterović, koji je pomogao u osiguravanju skica bazilike izravno od Vatikanskog arhiva i muzeja.

Josip Radić živi i stvara u Pučišćima na otoku Braču. Umirovljeni je časnik HV-a. Izradom kamenih minijaturnih crkava, zvonika i kućica počeo se baviti 1997. godine, kada je zbog bolesti umirovljen. Izradio je zadivljujući broj izložaka koji se nalaze na više adresa, od Brača, Hvara, Zagreba, Washingtona, Tokija, Milana, Pariza i Vatikana. 

Evo što nam je kazao Josip Radić o svojoj bazilici:

Josip Radić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.