Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljen roman "Ja nisam Švabo" Vedrana Kukavice

13.01.2016.

17:53

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakladnička kuća Profil nedavno je objavila prvi roman Vedrana Kukavice, novinara u gospodarskoj redakciji HRT-a, koji je u svom prvom literarnom ogledu „Ja nisam Švabo“ na iznimno duhovit način opisao događanja u malom mjestu u Dalmatinskoj zagori.

Mjesto je literarno nazvano Velika i Gornja Batina. Naravno, u romanu je Gornja Batina ispod Velike, a ta Velika je, opet, manja od Gornje Batine, u koju stiže 25-godišnji njemački inženjer Eugen Udo Schläger, u potrazi za svojim biološkim ocem, jer mu je majka – naša gastarbajterica koja se udala u Njemačkoj - na samrti ostavila pismo u kojem otkriva da mu se stvarni otac nalazi u mjestu Batini.

"Roman sam napisao za samo šest mjeseci i to je moj mali doprinos nostalgičnoj ljubavi za mojim rodnim krajem" – kazao je Vedran Kukavica na predstavljanju svog romana u Imotskom, gdje je književni kritičar doktor Ivan Bošković kazao da je to jedan od najduhovitijih romana u hrvatskoj književnosti. U zapletu tog vrckavo i vješto ispričanog romana na početku mladi Nijemac želi ulagati u vjetroelektranu i evo što čitatelja čeka između korica:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.