Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljen Zbornik o Anti Trumbiću

19.09.2020.

12:19

Autor: Mladen Vuković

Predstavljen Zbornik o Anti Trumbiću

Predstavljen Zbornik o Anti Trumbiću

Foto: - / -

U klaustru samostana svetog Frane predstavljen je Zbornik radova "Ante Trumbić – biografski fragmenti i nasljeđe" s radovima izrečenim na znanstvenom skupu održanom 15. studenog 2018., u povodu 80. godišnjice Trumbićeve smrti. Taj političar bio je oporbenjak u Austro-ugarskoj monarhiji

i Kraljevini Jugoslaviji, i svojom političkom mišlju težio je konfederativnom jugoslavenstvu, a kasnije hrvatskoj samostalnosti.

Zbornik radova su objavili Muzej grada Splita i Društvo prijatelja kulturne baštine Split.

U samostanu svetog Frane su grobovi više velikana splitske i hrvatske povijesti, od Tome Arhiđakona i Marka Marulića, do Ante Trumbića, koji sa suprugom Anom počiva u sarkofagu koji je izradio naš slavni kipar Ivan Meštrović. Trumbić je bio splitski gradonačelnik od 1905. do 1907. godine, zadnjih 15 godina živo je u Zagrebu, a njegovu pogrebu 1938. godine nazočilo je 40 tisuća Splićana, pogrebni obred je vodio tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.Evo što je o zborniku kazao urednik dr. sc. Marijan Čipčić iz Muzeja grada Splita, recenzent prof. dr. sc. Mladenko Domazet i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara:

Andro Krstulović Opara

Marijan Čipčić

Mladenko Domazet

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.