Hrvatski radio

Radio Split

Premijera drame "Gordana neće doći"

09.08.2020.

17:05

Autor: Mladen Vuković

Scena iz prvog "glazbenog" dijela

Scena iz prvog "glazbenog" dijela

Foto: - / -

Na 66. Splitskom ljetu,u Meštrovićevu kaštilcu, sinoć je HNK Split premijerno izveo zadnju, treću dramsku premijeru, autorski projekt "Gordana neće doći" prema tekstu "Dom za nezabrinutu djecu" Jelene Bosančić, u režiji Ivana Planinića. U predstavi uživo svira

peteročlana jazz-latino grupa Mirona Hausera, tako dobro da su glumci u svojevrsnom TV stand up morali i pjevati i ostati pomalo u drugom planu, a Jelena Bosančić je dokazala je da može i lijepo pjevati.

Taj prvi dio protekao je u rascjepkanom, kabaretskom grču, koji je nagovijestio susret četvero mladih ljudi  u tridesetim godinama, uglavnom bez zbiljskih emocionalnih veza i bračnog isksustva, svjedočeći suvrememno tehnološko doba kada su mladi "šporka" jezika vrlo hrabri pred ekreanima mobietal, ali beznadni i groteskni u stvarnom svijetu.

Ti tragi-komični odbljesci izvitoperenih ljudskih komunikacija u realističnom nastavku predstave naglo su popravljali dojam i izmamili dosta smijeha gledatelja, davajući prigodu glumcima Goranu Markoviću, Stipi Radoji Donatu zeki da oslikaju današnje dečke zasićene internetskog seksa, ali žednih iskrenih riječi i ljudskih dodira, a najmalađi Zeko sa svojim hipohondorskim sklonostima najviše je plijenio pozornost.

Scenografiju je funkcionalno posložio Ozren Bakotić, i kostimi Sonje Obradović odigrali su svoju ulogu, tako da će autorski projekt "Gordana neće doći" pronaći svoju publiku osobito među među mladima, jer otvara pitanja našeg vremena.

Predstava „Gordana neće doći“ igra još tri puta na Splitskom ljetu, 9. 10. i 11. kolovoza u Meštrovićevu kaštilcu na Mejama u 21 sat, ali igrat će i jesenas u redovitom repertoaru splitskog HNK-a. 

O ovaj  iznimno raspoloženom Donatu Zeki o. Svi koji su nakon premijere željeli izreći svoje dojmove bili su zadovoljni. Evo male ankete:

Anketa Gordana

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.