Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo dr. sc. fra Karlo Jurišić

16.01.2017.

08:30

Autor: VR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Franjevačkom samostanu u Makarskoj u subotu, 14. siječnja 2016. je u 99. godini života, 82. redovništva i 75. svećenstva preminuo dr. fra Karlo Jurišić – profesor crkvene povijesti u mirovini, znanstvenik i pisac.

Rođen je 13. kolovoza 1918. u Sarajevu, a zaređen je 1942. godine. Bio je župnik u više župa Makarskog primorja, gvardijan Franjevačkog samostana u Zaostrogu, tajnik franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu i tajnik Franjevačke bogoslovije u Makarskoj.

Odlikovao ga je dr. Franjo Tuđman Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a Nagradu za životno djelo dodijelila mu je Splitsko-dalmatinska županija.

Misa zadušnica slavit će se u Franjevačkoj crkvi u Makarskoj u ponedjeljak, 16. siječnja u 14 sati, a pokop će se obaviti na Gradskom groblju Svetog Križa nakon mise zadušnice.

 

Fra Karlo Jurišić napisao je nekoliko knjiga, znanstvenih i popularnih članaka, posebno iz hrvatske nacionalne i crkvene povijesti. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima i objavljivao svoje članke u raznim časopisima i zbornicima. U prigodi njegove 75. godine života (1993.) objavljen je Zbornik njemu u čast, u kojemu su tiskali svoje članke brojni znanstvenici, a objavljena je i njegova opširna biobibliografija (v. Zbornik "Kačić", Split 1993, str. 884). No, uza sve spisateljsko i znanstveno djelovanje fra Karlo nikada nije zanemario svoga osnovnog djelovanja kao svećenik, propovjednik i ispovjednik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.