Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo gitarist Goran Listeš (1961. - 2020.)

29.10.2020.

18:38

Autor: Goran Pelaić

Preminuo gitarist Goran Listeš (1961. - 2020.)

Preminuo gitarist Goran Listeš (1961. - 2020.)

Foto: - / -

Naš istaknuti gitarist Goran Listeš iznenada je u u 60. godini života preminuo 27. listopada u Rimu, gdje je i pokopan. Bio je redoviti profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Večeras (29. X. nakon 2'0 sati emitiramo emisiju Gorana Pelaića iz 2012. godine u kojoj je gostovao Goran Listeš.

Vrhunski glazbenik, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima i koncertnim podijima, nagrađivan nizom značajnih priznanja i kao solista i kao član komornih sastava. Kao pedagog djelovao je i na Umjetničkoj akademiji te bio mentor desecima generacija mladih gitarista.

Životopis

 

Goran Listeš rođen je 1961. u Splitu. Studije je završio kod Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik u Grazu. Pobjednik je mnogih uglednih međuarodnih natjecanja uključujući « Jeunesses Musicales » (Beograd 1985), « Fernando Sor » (Rim 1989) i « Mauro Giuliani » (Bari 1989).

 

Posebno je značajan njegov uspjeh na natjecanju « Printemps de la Guitare » (Walcourt, Belgija 1990) gdje je osvojio Prvu nagradu (Zlatna medalja kraljice Fabiole), Nagradu Belgijske kompozitorske unije za najboljeg interpreta Belgijskog djela, kao i Nagradu novinara.

 

Uslijedili su brojni nastupi na međunarodnim festivalima i koncertnim podijima u Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kubi, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Austriji i drugim zemljama, uključujući i nastupe u poznatim dvoranama: Wigmore Hall (London), Radio France Auditorium (Pariz) i Sali Čajkovskog (Moskva). Također se pojavljuje kao solist sa orkestrima Češke filharmonije, Zagrebačke filharmonije, orkestrom Splitske opere, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom « Solisti Aquilani » te Belgijskim komornim orkestrom « I Fiamminghi ».

 

Član je Zagrebačkog Gitarskog Trija, Talijanskog Gitarskog Dua i Talijanskog Gitarskog kvarteta « Leonardo »s kojima vrlo često nastupa. Sa Zagrebačkim Gitarskim Trijom dobitnik je značajnih priznanja : Vjesnikove nagrade Slavenski 1995., godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2004. te Milke Trnine 2005. Snimao je za tvrtke Croatia Records, Dinaton, Cantus, Orfej, Plein Jeu Editions i Nìccolò.

 

Osim što je redoviti profesor gitare na Splitskoj Umjetničkoj Akademiji, gost je profesor na Konzervatoriju u Monopoliju (Italija) te održava majstorske tečajeve u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.