Hrvatski radio

Radio Split

Presica omiškog festivala dalmatinskih klapa 2017.

26.06.2017.

13:48

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Omišu je održana konferencija za novinare na kojoj je Ravnateljstvo Festivala dalmatinskih klapa predstavilo program ovogodišnjeg 51. Festivala koji je započeo početkom lipnja u Komiži, a nastavljen natjecateljskim večerima u Blatu na Korčuli i Bolu na Braču.

Ovogodišnji je Festival započeo početkom lipnja u Komiži s glazbenom večeri posvećenom maestru Dinku Fiu koji je svojim radom značajno doprinio razvoju klapskog pokreta ne samo u priobalnom dijelu Lijepe naše. Potom je nastavljen natjecateljskom Večeri mješovitih klapa u Blatu na Korčuli, a prošloga tjedna održana je u Bolu na Braču Večer debitantskih klapa.


Ovoga petka, 30. lipnja, na trgu Svetog Mihovila u Omišu započinje završni dio Festivala. Osim ceremonije podizanja festivalske zastave, te ćemo večeri čuti 10 klapa u izvođenju izvornih napjeva. Sutradan je na programu autorska večer maestra Živka Ključe, a u nedjelju, 1. srpnja Večer novih skladbi. Od 7. do 9. srpnja predviđene su izlučne večeri, a po 10 najboljih muških i ženskih klapa steći će pravo sudjelovanja u završnim večerima, 21. i 22. srpnja uz izravni prijenos u programu Radio Splita i Hrvatske televizije. Radio Split će sva preostala festivalska događanja snimati i emitirati srijedom nakon 20 sati.


Na današnjoj su konferenciji za novinare predstavljena dva projekta koji su rađeni proteklih godinu i pol dana u povodu jubilarnog Festivala. Riječ je o promociji monografije Festivala, autorice Herci Ganza koju će upriličiti 6. srpnja na omiškom Poljičkom trgu, a 14. srpnja javnosti će predstaviti serijal Hrvatske televizije Klapska pjesma - od konobe do svjetske kulturne baštine čiji je autor Zvonko Varošanec. Serijal sadrži 7 50-minutnih epizoda koje će Hrvatska televizija prikazivati na Prvom programu ponedjeljkom od listopada ove godine . Prva je epizoda posvećena nastanku klapskog pokreta do 1967. godine kada je utemeljen omiški Festival. Drugu epizodu, koja obuhvaća razdoblje nakon prvog Festivala do hrvatskog proljeća, Omišani i njihovi će gosti moći pogledati na javnom prikazivanju u tamošnjem Parku hrvatskih branitelja 14. srpnja.


U festivalska su se događanja ove godine uključili i djelatnici Turističke zajednice Omiša koji će od 21. srpnja do 6. kolovoza upriličiti niz aktivnosti zajednički nazvane "Doživi i okusi omiško ljeto". Cilj je ove manifestacije još više približiti naše klapsko pjevanje i brojnim gostima čime će značajno obogatiti svoju turističku ponudu na omiškom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.