Hrvatski radio

Radio Split

Priča o Zmajevoj špilji svakog četvrtka

30.06.2015.

18:20

Autor: Jadranka Nejašmić, Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesto Murvica pokraj Bola na otoku Braču, koje vole ljubitelji netaknute prirode i pitoresknih uvala, ovoga će ljeta oživjeti na novi način zahvaljujući predstavi „Zmajevo selo“ koja će se igrati po murvičkim kalama, dvorima i konobama, bez ikakve intervencije u prostoru.

U okviru dugogodišnjeg programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM / CROART, a u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK-om u Splitu, „Hrvatska čitaonica“ Bol organizira predstavu koja će se prikazivati jednom tjedno, svakoga četvrtka, od 2. srpnja do 30. rujna ove godine u Murvici. 
Priču o pustinjacima, koji su s kopna bježali pred Turcima i nastanili se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima oko Murvice, i o njihovu suživotu s lokalnim stanovništvom, scenskim pokretom će ispričati glumci studenti Umjetničke akademije u Splitu i mještani Murvice kao glumci naturščici u svojem originalnom izričaju i ambijentu. 

Bit će to interaktivna višejezična predstava u pokretu namijenjena stranim gostima i prva predstava s tematikom iz murvičke povijesti. Redatelj predstave je Franjo Đaković, a scenarij su pisali Franjo Đaković, Jadranka Nejašmić i Tonči Žuljević.

U povijesnoj rekonstrukciji korišteni su zapisi iz poznate Valierove apostolske vizitacije, posjete veronskog biskupa Augustina Valiera iz 1579. godine. Valier je pohodio Dalmaciju i Istru s ciljem kontrole provedbe crkvenih reformi, a njegovi zapisnici danas imaju neprocjenjivu vrijednost jer detaljno opisuju ljude, običaje, ljudske odnose i sve prilike koje je veronski biskup zatekao u svojem posjetu.

Sudjelovanje u ovoj predstavi mještani Murvice prihvatili su s radošću i već tjednima predano uvježbaju svoje tekstove u kalama i dvorima, aktivno doprinoseći uprizorenju sjećanja iz priča svojih predaka. Zahvaljujući pripremama za predstavu, pokrenuta je i akcija čišćenja Murvice, pa se u ovom slučaju dogodio sretan spoj umjetnosti, kreativnosti mještana, ekologije i turizma.

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko za ovu je predstavu posebno izradio veliki kameni reljef s motivima iz Zmajeve špilje postavljen na lokaciji koja će predstavljati dom pustinjaka.

Na predstavu se ide iz Bola vlakićem, a nakon izvedbe goste očekuje domaća večera u konobi „Raj“ u Murvici.
Premijera predstave je u četvrtak 2. srpnja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.