Hrvatski radio

Radio Split

Probijanje novih "buža" u carskoj palači

11.05.2017.

14:49

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I dok u Hrvatskom narodno kazalištu u Splitu zadnjih dana igra komedija "Buža", u kojoj se buši rupa između zifdova dvaju obiteljskih stanova, u srcu grada, u UNESCO-voj carskoj palači zadnjih dana kompresorima se buši rupa i ruši jedan nelegalni zid između prostora u vlasništva grada i države.

Čelnici Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Umjetničke udruge Annale Art Adria Split danas su prozvali Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel, Grad Split, DORH i inspekcijske službe zbog kulturocida – ne sprječavanja nelegalne gradnje u nultom spomeniku kulture – Dioklecijanovoj palači.

Naime, Udruga ANNALE ART ADRIA SPLIT već petnaest godina iznajmljuje od grada prostore na drugom katu u u Dioklecijanovoj 1, u Palači Augubio nedaleko Peristila, a jednu njihovu prostoriju prisvojio je – tojest betonom i čeličnim vratima zazidao investitor tvrtka Lino, vlasnik koje je bivši Hajdukov nogometaš Darko Miladin, koji preuređuje hotel u Dioklecijanovoj 2, ali je pri tome bez građevinske dozvole prešao u drugu katastarsku česticu u Dioklecijanovoj 1 – kaže predsjednik udruge Matej Jelenić, koji je jučer lagano ozlijeđen pri zavarivanju čeličnih vrata.

Članovi udruge Anale Adria Art su najavili da će štemalicom idućih dana probušiti zid kako bi došli u svoj posjed. Doduše, ni ta udruga nema novi ugovor o najmu prostorija od grada Splita, jer je natječaj za najmove poništen, ali računmi za komunalije redovito stižu.

Predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split Vice Tomasović dao je potporu i umjetnicima, ali i svim građanima, koji svojom šutnjom pogoduju da kriminalci otimaju naše zajednički vlasništvo:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.