Hrvatski radio

Radio Split

Profesori s CERN-a i glazbenici u Imotskom

23.10.2018.

09:48

Autor: Mladen Vuković

Profesori s CERN-a i glazbenici u Imotskom

Profesori s CERN-a i glazbenici u Imotskom

Foto: - / -

Multidimenzionalni projekt „Preko glazbe do svemira“ održat će se u Imotskom od 26. do 29. listopada 2018. godine, kada na poziv Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski u Imotskom gostuje Puhački orkestar grada Thoiry iz Francuske pod vodstvom predsjednice Chiare Mariotti.

U subotu 27. listopada 2018. s početkom u 20 sati odsvirat će koncert u gradskoj kino dvorani u Imotskom. Dirigent je maestro Denis Tournebize. Na tom koncertu će im se u zadnjem dijelu pridružiti i domaćini Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, tako da će Imoćani i njihovi gosti imati prigodu poslušati nekoliko skladbi u izvedbi preko stotinu glazbenika. Na kraju koncerta orkestri će zajedno odsvirati „Odu radosti“, himnu Europske unije, kao znak prijateljstva Francuske i Hrvatske.

U francuskom orkestru svira i desetak profesora - znanstvenika, članova i djelatnika u čuvenom institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj, tako da će 26. i 27. listopada 2018 od 10 do 20 sati u atriju srednjih škola u Imotskom biti priređena izložba pod nazivom „Postanak i evolucija svemira“.

27. listopada 2018. od 9 do 12 sati i 30 minuta bit će predavanje i radionica za učenike i profesore pod nazivom „Otkriće Higgsova bozona“ (takozvana „Božja čestica“), a predavači će biti profesori s CERN-a. Gosti iz Francuske će osim Imotskog posjetiti Mostar, Međugorje i Split.

Ovaj multidimenzionalni projekt pod nazivom „Preko glazbe do svemira“ pokrenut je prije godinu dana posredstvom prof. dr. Ivice Puljka, fizičara i profesora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, inače redovitog člana CMS kolaboracije u institutu CERN i Ivana Glibote Crnog, ravnatelja glazbene škole "Dr. fra Ivan Glibotić" u Imotskom i dirigenta HPO Gradske glazbe Imotski.

HPO Gradska glazba Imotski uzvratiti će posjet te će gostovati u Francuskoj krajem ožujka 2019. godine. Tijekom tog gostovanja imotski glazbari održat će koncert u Thoiryu te će posjetiti CERN. Pokrovitelji ovog značajnog projekta su Grad Imotski, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture RH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.