Hrvatski radio

Radio Split

Proglašeni dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige

22.04.2020.

09:38

Autor: Mladen Vuković

Proglašeni dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige

Proglašeni dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige

Foto: - / -

22. travnja je Dan hrvatske knjige, u spomen na dan kada je Marko Marulić dovršio svoj slavni spjev Judita 1501. godine. Na današnji dan 1901. osnovano je Društvo hrvatskih književnika, koje je zbog poznatih pandemijskih razloga otkazalo obilježavanje svog 120.-og rođendana,

ali je proglasilo tri dobitnika svojih prestižnih nagrada koje bi se dodjeljivale na današnji dan u Splitu, ali će se dodijeliti nekom drugom zgodom.

Ovogodišnji laureati su pokojni akademik Marko Samardžija, koji je dobio nagradu Judita za knjigu ‘Hrvatska leksikografija. Od početaka do kraja 20. stoljeća’, nagradu Davidias dobio je poljski profesor teorije književnosti i prevođenja Leszek Małczak za knjigu za knjigu ‘Od ideološkoga do subverzivnoga prijevoda: Hrvatsko-poljske kulturne veze od 1944. do 1989.’,a nagradu Slavić za najbolju prvu knjigu dobila jesplitska spisateljica i prevoditeljica Luiza Bouharaoua za roman ‘Jesmo li to bili mi’.

Proteklih 30 godina danas bi obično počeo znanstveni dio Marulićevih dana, koji je odgođen za nekoliko mjeseci – kaže u razgovoru s Mladenom Vukovićem voditelj Zavoda Marulianum pri Književnom krugu Split doktor Bratislav Lučin.

Bratislav Lučin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice