Hrvatski radio

Radio Split

Programski zanimljiv travanj u splitskom Domu mladih

04.04.2022.

12:06

Autor: Denis Šabić

Natalija Borjan

Natalija Borjan

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Sve se budi i buja pa je i program u splitskom Domu mladih sve bogatiji: predstave, izložbe, koncerti, slušaonice, radionice, seminari, predavanja, druženja, filmske večeri.

Trenutno u Domu mladih možete pogledati dvije izložbe, a do kraja mjeseca će se otvoriti još dvije nove izložbe. U Galeriji MKC do 09. travnja pogledajte izložbu Tok, Nike Petković. U fotografskom video radu Tok, umjetnica iz pozicije naizgled nepristranog promatrača nastoji uokviriti prostor i vrijeme inertnog grada te istražiti dinamiku između čovjeka i okoline. Druga izložba je u Galeriji kluba Kocka. Marko Dajak u multimedijalnoj izložbi Garnitura pokreta prati odnos između tradicionalnih ustanova, suvremenih galerija, kolekcionara, publike i writera, a pogledati je možete do 07. travnja.

Dom mladih Split

Dom mladih Split

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Međunarodni program Mind the Image/Pazi na sliku u Kino klubu Split donosi Radionicu kinematografije i režije istaknutog njemačkog snimatelja i redatelja Freda Kelemena (11.-16.04.) te Seminar Filmsko stvaralaštvo – Oblikuj ideje filmom (18.-22.04.) kojeg vode Manel Raga, španjolski redatelj mlađe generacije i Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja. Prijave na radionicu kamere i režije Freda Kelemena otvorene su do 05. travnja, dok su prijave na filmski seminar otvorene do 10. travnja.

U stalnom programu Kino kluba Split svakog četvrtak je na rasporedu i diskurzivni program “U kvadrat” posvećen prezentaciji audiovizualnih djela filmaša vezanih uz kinoklubove i nezavisne produkcije, kako iz naše regije, tako i iz svijeta, kako iz povijesti, tako i suvremenih autora i autorica.

Novost ovog mjesec je Mala škola mentalnog zdravlja koja će se održavati ponedjeljkom u prostoru Razreda. Društvo psihologa u Splitu držati će radionioce s temama “Kako se nositi s gubitcima” (04.04.), “Kako na nas djeluju društvene mreže” (11.04.) te “Kako prepoznati i prebroditi depresivnost” (18.04.).

Plesači, i svi koji to žele postati, ovaj mjesec će u Domu naći mnoštvo programa za sebe. U subotu, 09. travnja, počinje godišnji program Male škole suvremenog plesa koji kreće s dvije radionice Osnovnih tehnika suvremenog plesa: radionica Kristine Lovrić Uvod u suvremeno plesni pokret kroz release floorwork (09. i 10.04.) i radionica Spiral Fluidity s Nastasjom Štefanić (23. i 24.04.). Osim toga, u popodnevnim satima u subotu, 09.04., u Razredu će se održati Sharing of practice VOLUME UP edukativni program PAP Performing arts-a u koji je uvršten i Ciklus svjesnost i pokret, a iz Splita će ga voditi autorica Ciklusa Nataša Pavlov. Inače, radionica Svjesnost i pokret koja radi kroz improvizaciju plesa i pokreta održati će se 23.04. Priliku za učenje scenske (kazališne) improvizacije imati ćete i na radionicama Impro Theater najavljenima za 04., 11. i 25. travnja.

Istraživanje pokreta možete nastaviti na Radionici handstanda (24.04.) s Gianlukom De Polom. Radionica je prilagođena svima, tako da nije bitno predhodno znanje. Ako vam ni to nije dovoljno, prijavite se i za Dance acro radionicu koju će voditi skupina Sinking sideways (28.04.). Cilj ove radionice je naučiti osnove akro plesa i sudionicima dati alate s kojima mogu istražiti i proširiti vlastiti materijal za kretanje.

Za kraj mjeseca, 30. travnja, na programu su dvije predstave - “Zvuk i tijelo” i “René”. Izvođači Dora i Mišo Komenda u predstavi “Zvuk i tijelo” istražuju temu kontrole kroz improvizacije zvuka i pokreta na zračnom obruču, dok je “René” zajednički prostor u kojem dva plesna akrobata skupine Sinking sideways istražuju slobodu vezanu za jednu centralnu temu: vječni ponavljajući princip odbijanja (rebounding).

Od ostalog programa najavljenog do kraja travnja izdvojimo još: Županijska Boulder Liga, 5. kolo (02.04.), Noć društvenih igara (06.04.), Igre na slipo (07.04.), Swing radionica + Plesnjak (11.04.), Uskrsni ).Facepainting (12.04.), Dizajn razgovor: Petar Reić (14.04.), Uskrsna kreativna radionica (14.04.), Buvljak (20.04.), Predavanje/druženje o tarotu (21.04.), Dungeons & Dragons (25.04.), Basic heels radionica (26.04.), Projekcija kratkih filmova (27.04.).

Cijeli program pratite na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

U nastavku možete poslušati  gostovanje Natalije Borjan voditeljice promotivnih i programskih aktivnosti Doma mladih Split...

Intervju-Natalija Borjan

Natalija Borjan

Natalija Borjan

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.