Hrvatski radio

Radio Split

Predstavljanje knjige Ante Botića ‘S triljskog krša do slavonske ravnice’

30.03.2022.

12:57

Autor: Denis Šabić

Ante Botić

Ante Botić

Foto: Denis Šabić / HRT radio Split

Nakon Dalmacije, najviše Dalmatinaca živi u Slavoniji. Desetljećima je, sa sitnom prtljagom u koju je stao čitav prethodni život, tisuće ljudi s dalmatinskog krša odlazilo za boljim životom u Slavoniju, koja im je simbolizirala obećanu zemlju. Takav je slučaj i s ljudima sa sjeveroistočnog dijela triljskog kraja. Tu tematiku obradio je u svojoj knjizi ‘S triljskog krša do slavonske ravnice’ novinar Ante Botić.

Knjiga Ante Botića

Knjiga Ante Botića

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Uz autora, o knjizi će govoriti u ime nakladnika KD Trilj urednik izv. prof. dr. sc. don Josip Dukić, prodekan za znanost KBF u Splitu te povjesničar mr. sc. Ivan Kozlica, umirovljeni bojnik HV-a. U programu predstavljanja sudjelovat će gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl, Željko Žaper potomak prvih koji su iz Čačvine 1920. krenuli put slavonske Vrbanje i nekadašnji općinski načelnik, cetinski dekan i triljski župnik don Stipe Ljubas i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.

Trilj

Trilj

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

U glazbenom dijelu programa nastupit će Pučki pivači župe Sv. Mihovila-Arkanđela Trilj, reraši cetinskog kraja, narodni guslar Jure Babić s Voštana. Voditeljica programa bit će Ivana Vrančić. A povodom nastupajuće promocije ugostili smo autora knjige Antu Botića.

Intervju-Ante Botić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.