Hrvatski radio

Radio Split

Proslava 170 godina školstva

19.05.2019.

11:10

Autor: Mladen Vuković

Proslava     170 godina školstva

Proslava 170 godina školstva

Foto: - / -

Jednotjednim programom od ponedjeljka 20. do petka 24. svibnja 2019. Milna na otoku Braču slavi 170. obljetnicu milnarskog školstva, koje je počelo osnivanjem dvogodišnje muške škole 1848/49. godine. Izlet u Blaca je 1. lipnja 2019.

Svečanim programom mještani, uzvanici i ostali gosti, moći će se upoznati s poviješću osnutka i razvoja Osnovne škole u Milni, radom i nasljeđem njezinih nekadašnjih učenika, a danas hrvatskih istaknutih pojedinaca te sa značajkama „cakavice“ , kao lokalnoga, tradicionalnog oblika čakavskog narječja, koju će predstaviti zajedno s učenicima i učiteljima Osnovne škole iz Komiže.

Svako događanje bit će popraćeno nastupima muške klape i ženske vokalne skupine, sastavljenih od danas odraslih, nekadašnjih, milnarskih učenika i učenica te dječjeg zbora.

Prvog dana, u ponedjeljak, u prostoru Osnovne škole, nakon predstavljanja učeničkih radova i školskog lista u 12 sati, povijest milnarskog školstva izložit će se lentom vremena, odnosno nizom povijesnih fotografija i artefakata od prve, službene školske godine 1848./49. do danas, na izložbi koja počinje u 19.30 sati.

 

Utorak, 21. svibnja, program „Naši učenici – naš ponos“, u jutarnjem dijelu, posvećen je bivšim učenicima s najvišim stupnjem obrazovanja, dr. sc. Bernardu Denegriju, danas izvanrednom profesoru na hrvatskom Zavodu za organsku kemiju, doc. dr. sc. Filipu Galoviću, hrvatskom jezikoslovcu, inače zaslužnom za zaštitu i očuvanje govora Milne, Ložišća i Bobovišća kao nematerijalnoga kulturnog dobra i dr.sc. Edislavu Lekšiću, danas renomiranom znanstveniku na farmakološkom institutu u Velikoj Britaniji.

Večernji dio programa, u školskoj knjižnici, održat će se u spomen na pokojnog Branka Lentića, također nekadašnjeg učenika milnarske osnovne škole, a kasnije renomiranoga hrvatskog novinara i redatelja te prvog direktora Hrvatske televizije, u čast kojega će se održati projekcija dokumentarnih filmova iz njegovog opusa, „Dinamitaši“ i  „I bit ćeš velik“.

„Cakavica vaša i naša“ naziv je večernjeg programa na rasporedu u srijedu, 22. svibnja, a koji u očuvanju jezične baštine, udružuje učenike i učitelje osnovnih škola Milne i Komiže. Tako će, zajedno, analizirati današnju uporabu tradicionalnoga govora u obiteljima, usporediti milnarske i komiške govorne razlike učeničkim kvizom riječi i izraza te predstaviti se vlastitim, dječjim poetskim radovima i igrokazima na cakavici. Večer će završiti kazivanjem cakavske poezije za odrasle, milnarske pjesnikinje Magde Marinković i Komižanina Joška Božanića.

Cakavica je, kao jedan od govora milnarskog kraja, kao nematerijalno kulturno dobro zaštićena, zaslugom doc. dr. sc. Filipa Galovića i Centra za kulturu Milna, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2017.te godine.

 

Četvrtak, 23. svibnja, rezerviran je za sportska natjecanja učenika Osnovne škole Milna i Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira, na školskom igralištu „Crvana“.

Obljetnički program završava u petak, 24. svibnja, kada će se, nakon jutarnje svečane mise, u večernjim satima, ispred školske zgrade, održati završna učenička priredba te dodijeliti priznanja i zahvalnice svima koji su svojim zalaganjem doprinjeli i doprinose održanju i unaprjeđenju kvalitete  rada milnarske osnovne škole.

 

Školstvo u Milni počelo je prije 170 godina, osnivanjem dvogodišnje muške škole u privatnoj zgradi obitelji Buzolić na milnarskom predjelu Pantera. Godine 1875., posjetio ju je Car Franjo Josip Prvi.  Nastava je u početku organizirana na talijanskom jeziku, a od 1878. godine na hrvatskom. Zbog povećanja broja učenika, škola se seli u susjednu zgradu obitelji Sfarčić, a potom i u današnju zgradu, izgrađenu 1901. godine, na mjestu bivše ženske škole na trgu Žalo, kao jedinstveno kameno zdanje, zaslugom i doprinosom članova bratovštine Svetog Josipa. U 20. stoljeću, milnarska škola djelovala je i kroz dvije, danas ukinute, područne škole u Bobovišćima i Ložišćima, s ukupnim brojem učenika i do njih 300. Danas ih je tek 60-tak, ali od kojih ih je povelik broj dobitnika niza priznanja na županijskim i državnim natjecanjima.

Program najavljuje ravnateljica Osnovne škole Milna Milka Restović:

 

MILKA RESTIOVIĆ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.