Hrvatski radio

Radio Split

Prvi 3D ulični festival u Splitu

10.06.2015.

14:27

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put u Hrvatskoj festival 3D umjetnosti ovog vikenda održat će se u Splitu. SPLIT 3D STREET ART FESTIVAL počet će u petak, nastavlja se u subotu oslikavanjem pastelima i kredom desetak kockica na splitskoj rivi, a u nedjelju, 14. lipnja, oko podne posjetitelji će gledanjem iz posebnog kuta vidjeti neobične iluzionističke slike u tri dimenzije. Najavljeno je to na današnjem susretu s novinarima.

Festival organizira Udruga građana “Start”, a podršku su mu dali Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija te direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, koja najavljuje da će i taj festival obogatiti turističku ponudu i povećati broj turista u Splitu.

Njezino mišljenje dijeli i Tomislav Đonlić iz Odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, koji je nadodao kako bi bilo izvrsno da se ovakvi projekti prošire na cijelu županiju, a ne samo na grad Split, ističući pritom kako organizatori imaju podršku Županije.

Zoran Tadinac, nositelj projekta iz udruge Start, ističe kako je put realizacije bio težak te da bi se Split trebao više okrenuti uličnoj umjetnosti kako bi se ljudima pokazalo da takva vrsta umjetnosti nije puko šaranje po zidovima.

Umjetnicima "Beton festa" pridružit će se studenti likovne akademije iz Splita koji će oslikavati postojeći prostor rive dok 3D slike ne poprime svoj pravi oblik, kazala je Zorica Bonaći. Također je naglasila kako ovaj projekt za cilj ima, osim obogaćivanja turističke ponude grada Splita, i edukaciju splitskih umjetnika sa umjetnosti 21. stoljeća.

Predstavnik "Beton festa", Adis Zorlak, ukratko je objasnio nazočnima na koji se način dobije 3D efekt pri slikanju na podu, te kako je taj isti efekt vidljiv kroz objektiv kamera samo iz jednog kuta. Naglasio je kako ovakve slike potiču veliko zanimanje javnosti te kako očekuje da će umjetnici u Splitu dobro reagirati na ovakav festival i pokazati interes za većom edukacijom o ovom pravcu umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.