Hrvatski radio

Radio Split

Prvi Rječnik lokalizama iz Ložišća

11.08.2021.

07:45

Autor: Mladen Vuković

Foto Facebook Udruga Čakavski jazik

Foto Facebook Udruga Čakavski jazik

Foto: - / -

Nedavno je objelodanjen opsežan „Rječnik govora mjesta Ložišća na otoku Braču“, što ga potpisuju doc. dr. sc. Filip Galović, sveučilišni profesor u Zagrebu, te Pavle Valerijev, pokojni nastavnik iz Ložišća.

 
Impresivna knjiga, koja obasiže 568 stranica, jest prvenstveno rječnik govora mjesta Ložišća s čak preko 12600 natuknica, pa se ubraja među veće dijalektalne rječnike hrvatskoga prostora. Pored toga, ona sadrži detaljan opis govora mjesta Ložišća, napomene o načelima izrade rječnika, ostale priloge (imena, prezimena, nadimke, toponime, izreke, kletve i psovke, poslovice, pozdrave, želje, narodne pjesmice i sl.), priče izvornih govornika o nekadanjem i sadanjem životu (oglede ložiškoga govora), prilog o govorima milnarskoga područja koji su zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro RH, popis literature, starinske i novije fotografije, cjelovite recenzije te podatke o autorima.
Urednicom je izdanja doc. dr. sc. Marijana Togonal, a recenzentima su ugledni hrvatski jezikoslovci: prof. dr. sc. Joško Božanić, prof. dr. sc. Dunja Jutronić i prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, čije su izvanredne recenzije otisnute unutar ovoga Rječnika.
Prema pisanju recenzenata, ovo je djelo iznimne vrijednosti i kakvoće, i velik je dobitak za kroatistiku i druge jezikoslovne grane, na koje Ložišćani, drugi Bračani i svi ljubitelji naše narodne baštine moraju biti ponosni jer je u njemu zaklonjen govor, tradicijske vrijednosti i kultura ovoga naselja, a time i očuvan dio hrvatskoga nacionalnog identiteta.
Evo izjave suautora Filipa Galovića:

Filip Galović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Počeo ENTER

Međunarodna znanstveno stručna konferencijaENTER