Hrvatski radio

Radio Split

22:51 / 02.09.2015.

Autor: Mladen Vuković

Pučki spektakl i predstava "Zmajeva špilja" u Murvici

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bol na Braču prava je mala turistička prijestolnica s brojnim kulturnim spomenicima, galerijama i ljetnim kulturnim događanjima. No, kao i u svakom malom mjestu, i tu se vodi borba između turističko-ugostiteljskih i kulturnih prioriteta i interesa, što ćemo čuti i u sljedećoj priči. Naime, Bolsko kulturno ljeto 1989. godine utemeljila je Jadranka Nejašmić, danas ravnateljica Hrvatske čitaonice, utemeljene 1903. godine, u kojoj se priređuju i programi HUM CROART-a. Jadranka Nejašmić posebno je zadovoljna što je u Bolu otkrivala nove lijepe ljetne pozornice za kulturna događanja, te je ove godine, s Franjom Đakovićem i Tončijem Žuljevićem napisala scenarij i potaknula osebujni dramsko-gastronomski spektakl s pričom o Zmajevoj špilji.

Predstava "Zmajeva špilja" u Murvici svakog čevrtka

U suorganizaciji Hrvatske čitaonice Bol, od 2. srpnja do 30. rujna, svakog četvrtka u Murvici, malom mjestašcu zapadno od Bola, odigrava se pučka predstava "Zmajeva špilja", u režiji Franje Đakovića, koja popularizira taj pustinjački samostan u kojemu je pronađena inkunabula Misal otisnut 1483. godine na glagoljici. 

Tragajući za scenskim prostorom i razgovarajući s Murvičanima, Jadranka Nejašmić je otkrila u njima potencijal i gotovo da ih nije trebalo nagovarati na suradnju. 

Zahvaljujući pripremama za predstavu "Zmajeva špilja", pokrenuta je i akcija čišćenja Murvice, pa se u ovom slučaju dogodio sretan spoj umjetnosti, kreativnosti mještana, ekologije i turizma.

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko za ovu je predstavu posebno izradio veliki kameni reljef s motivima iz Zmajeve špilje postavljen na lokaciji koja će predstavljati dom pustinjaka.

Na predstavu, u kojoj glume i mještani, govori se na više jezika, putuje se turističkim vlakićem, a na kraju turisti uživaju i u mjesnim gastronomskim delicijama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.