Hrvatski radio

Radio Split

Pustinjaci od Egipta do Brača

26.07.2019.

13:28

Autor: Mladen Vuković

Prizor iz projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

Prizor iz projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

Foto: - / -

U organizaciji bolske knjižnice „Hrvatska čitaonica“ dr. sc. don Josip Dukić, izvanredni profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, održat će predavanje „Pustinjaci od Egipta do Brača“ u subotu, 27. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21 sat.

Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman predstavit će scenu snimljenu u Pustinji Dračeva luka i samostanu picokara Dutić koje su dio projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

Dračevu luku utemeljili su 1512. god. Toma iz Duća i Luka iz Poljica. U samostanu je bivalo i do šesnaest svećenika, sluga i sluškinja. Posljednjih godina djelovanja, službu su obavljali dominikanci iz Bola. Od 1946. god. Pustinja je napuštena. Noću, 21. prosinca 1955. god. izbio je požar i uništio veći dio samostana.

U Župni ured u Bolu prenesen je dio arhiva, a u muzeju dominikanskog samostana čuva se hrvatski glagoljski prvotisak misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. god., na hrvatskomjeziku i glagoljicom, otisnut samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije

Samostan picokara Dutić osnovao je 1512. god. (N. Lag) ili 1520. god. (A. Valier) svećenik Marin de Capitaneis iz Splita. U nerežiškoj arhivi iz 1736. god. zapisano je da u ovom samostanu žive tri redovnice i jedna služavka. Pri uvođenju katastra na Braču, 1846. god., samostan je upisan kao Sv. Katarina konvento. Ne zna se kada se ugasio.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.